Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 20. februar 2009

Sagsnr.: 15147

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 232 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S):

 

Spørgsmål 232 (Ad alm. del – bilag 165):

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen stemmer for forslaget i stedet for at vise Danmarks principielle modstand ved at stemme imod, således at det klart fremgår, at lycopen bør behandles som et tilsætningsstof i stedet for at være omfattet af novel food forordningen”.

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at regeringen kun vil stemme for forslagene om godkendelse af lycopen som ernæringsmæssig fødevareingrediens under novel food reglerne, såfremt det sikres, at de tilladte mængder lycopen som farvestof nedsættes, således at det fastsatte acceptable daglige indtag (ADI) for lycopen samlet set ikke vil blive overskredet. Såfremt dette krav fra dansk side ikke bliver opfyldt, vil regeringen stemme imod forslagene.

 

De fire ansøgninger vedrører anvendelse af lycopen som ernæringsmæssig fødevareingrediens og ikke som et teknologisk tilsætningsstof. Der findes allerede en række ingredienser i fødevarer, der både kan anvendes som tilsætningsstof og som ernæringsmæssig fødevareingrediens. Regeringens forbehold er begrundet i risikoen for overskridelse af ADI. Som angivet ovenfor vil regeringen stemme imod forslaget, medmindre der samtidig sker en nedsættelse af ADI for lycopen som farvestof.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

                                                                                                      /Caroline D. Nordentoft