Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 10. marts 2009

Sagsnr.: 13840/477802

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 226 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen.

 

Spørgsmål 226:

 

”Er det korrekt, at ministeren har planer om at åbne op for, at fiskeandele inden for FKO-området skal kunne sælges til udenlandske fiskere?”

 

Svar:

 

Jeg har ikke planer om at åbne for, at fartøjskvoteandele (FKA) skal kunne sælges til udenlandske fiskere.

 

Jeg kan derimod oplyse, at mulighederne for at bytte årsmængder af kvoter med andre lande fortsat udnyttes mest muligt. Byttemuligheden har betydet større fleksibilitet for dansk fiskeri i retning af at få rådighed over de fiskearter, der især er efterspurgt af danske fiskere.

 

I den forbindelse er der i regelsættet åbnet for, at danske fartøjsejere kan stille årsmængde af en bestemt kvote til rådighed for bytte med udenlandske fartøjsejere. Det er i alle tilfælde Fødevareministeriet, der foretager det formelle bytte af en mængde af den danske kvote med en mængde af en udenlandsk kvote.

 

Byttemuligheden medfører, at en fisker ikke udelukkende er afhængig af størrelsen af de kvoteandele, der med Ny Regulering er tildelt hans fartøj, og af bytter med danske fartøjer. Fiskeren kan også via bytter med udenlandske fartøjer ændre på sine fangstmuligheder.

 

Den ændrede mængde, som en fisker får ud af et sådant bytte, gælder kun et år.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Bo F. Raaschou-Pedersen