Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 10. marts 2009

Sagsnr.: 13840/477779

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 225 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen.

 

Spørgsmål 225:

 

”Kan ministeren bekræfte, at der ofte kan gå 3-5 måneder fra man køber en ny fiskekutter og til at alle bureaukratiske forhindringer er ryddet af vejen, og man kan gå i gang med at fiske med det nye fartøj?”

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fiskeridirektoratet, som har oplyst, at det ikke kan bekræftes, at der ofte går 3-5 måneder, før en fisker kan fiske med sin nykøbte fiskekutter.

 

Hvis en fisker køber et nybygget fartøj eller et fartøj, der er udgået af flåden, er der to krav, før fartøjet kan indsættes som dansk fiskefartøj. For det første skal Fiskeridirektoratet udstede en tilladelse til, at fartøjet indsættes i fiskeflåden (af hensyn til at loftet for den kapacitet, der må fiskes med i Danmark, ikke overstiges). Endvidere skal Søfartsstyrelsen registrere fartøjet, herunder fartøjets ejerforhold, i styrelsens skibsregister.

 

Fiskeridirektoratet har oplyst, at hvis en ansøgning om at indsætte et nyt eller udgået fartøj i flåden indeholder alle de dokumenter, der er nødvendige, og at disse er korrekt udfyldte, går der højst 30 dage fra modtagelse af en ansøgning til Fiskeridirektoratet har behandlet ansøgningen.

 

Inden fartøjet er endeligt registreret, kræves der som nævnt også en registrering

i Skibsregister, ligesom skibet skal være synet og godkendt til formålet af Søfartsstyrelsen.

 

Søfartsstyrelsen har oplyst, at tidsforløbet i forhold til den tekniske godkendelse er afhængig af skibets tilstand og den fremdrift, der er i processen med at klargøre fartøjet. For så vidt angår registreringen har Søfartsstyrelsen oplyst, at der ikke i Skibsregisteret føres særskilte opgørelser over sagsbehandlingstiden for fiskeskibe, men flere end 80 % af samtlige sager om registrering af skibe er afsluttet inden for 30 dage.

 

Fiskeridirektoratet og Søfartsstyrelsen arbejder løbende på at effektivisere arbejdsgangene mellem de to myndigheder.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Bo F. Raaschou-Pedersen