Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
653541_0001.png
653541_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. marts 2009Sagsnr.: 15065
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. februar 2009stillet følgende spørgsmål nr. 223 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra ikke-medlem Helge Adam Møller (K).

Spørgsmål 223:

”Agter ministeren at tage initiativ til at ændre reglerne, således at FrivilligcenterBlæksprutten i Idestrup på Falster (og lignende centre/klubber) må servere hjemmebagtkage ved deres ældrearrangementer?”.

Svar:

I forbindelse med mit regelforenklingsprojekt på fødevareområdet, som blev igangsat ifebruar 2008, blev den hidtidige fortolkning af, hvornår klubaktiviteter kunne betragtessom private, og hvornår der var tale om fødevarevirksomhed, taget op til fornyetbehandling.Dette har udmøntet sig i en ændring af autorisationsbekendtgørelsen. Den ændredeautorisationsbekendtgørelse trådte i kraft 1. marts 2009, og der er udarbejdet envejledning om, hvornår visse klubber og foreninger kan fritages fra kravet omregistrering eller autorisation som fødevarevirksomhed.Af vejledningen fremgår, at det er muligt at blive fritaget fra autorisation ellerregistrering, blandt andet hvisServeringen af mad og drikke er ikke det primære formål, men sker i forbindelsemed anden aktivitet i foreningen, organisation og lignende.Deltagerne har en rimelig forventning om, at maden, der bliver serveret, ikke erunderlagt offentlig kontrol, men kan være fremstillet i et privat køkken eller afprivatpersoner i foreningens køkken.
Samtidig er det præciseret, at det tilhører privatsfæren, når en gruppe personer aftaler påskift at sørge for kaffe, mad og kage til en sammenkomst, selvom det ikke sker i etprivathjem, men på en arbejdsplads eller i et klublokale. Sådanne aktiviteter hører ikkeunder fødevarelovgivningen og vil ikke være underlagt offentlig kontrol.Det er min opfattelse, at den ændrede fortolkning betyder, at Blæksprutten kan serverehjemmebagt kage ved deres ældrearrangementer.
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen
2