Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. februar 2009

Sagsnr.: 14966

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 215 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF)

 

FLF alm. del spørgsmål 215:

 

”Vil ministeren kommentere artiklen ”Debat: Nu også støtte landbrugsstøtte til partier”, jf. Berlingske Tidende den 3. februar 2009”.

 

Endeligt svar:

 

Jeg vil gerne henvise til det indlæg (se vedhæftede), som Fødevareministeren sendte til Berlingske Tidende som svar på den i spørgsmålet nævnte artikel af 3. februar 2009.

 

Til Berlingske Tidendes debatredaktion.

 

Hermed et debatindlæg fra fødevareminister Eva Kjer Hansen, som svar på kritikken fra Kjeld Hansen. Ministeren håber naturligvis, at I har mulighed for at bringe hendes svar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smuds og sludder
Af fødevareminister Eva Kjer Hansen

Landbrugsstøtten bør afskaffes, og det har jeg kæmpet hårdt for på EU-plan. Jeg har ikke haft alle de andre EU-lande med mig i den sag, og derfor består landbrugsstøtten fortsat. Det kan debattøren Kjeld Hansen så vælge at klandre mig for, sådan som han gør i Berlingske den 3. februar. Det lever jeg med. Imidlertid affyrer Kjeld Hansen ved samme lejlighed en stribe usandheder, som gør sig bedre i et smudsblad end i Berlingske Tidende. Der var knap nok en eneste korrekt linje i hans indlæg.

Kjeld Hansen påstår, at jeg har åbnet en landbrugsstøtteordning for mine ”partifæller” i Landboungdom og 4H, og at ordningen kan bruges til striptease, drukture og dildoaftener. Det passer naturligvis ikke.

En af EU’s støtteordninger går ganske vist til børn og unge i landdistrikter. Den bruges af så forskellige organisationer som Dansk Volleyball Forbund og Det Danske Spejderkorps. Hvorfor skulle jeg udelukke 4H og Landboungdom fra ordningen, bare fordi de har tilknytning til landbruget? Kjeld Hansen påstår, at de to organisationer har fået millioner i driftsstøtte fra denne kasse. Det passer ikke. Man kan alene få støtte til projekter.

Jeg ser gerne, at så mange ungdomsorganisationer som muligt kan gøre brug af pengene. Der skal være konkurrence. Derfor har politiske ungdomsorganisationer også fået mulighed for at søge til relevante projekter. Kjeld Hansen påstår, at ”kun VU har en organisation i landdistrikterne”. Det er for det første i strid med virkeligheden. For det andet kan alle organisationer, der gennemfører projekter for børn og unge i landdistrikterne, få støtte, uanset om de har en organisation i landdistrikterne eller ej. Ordningen er for alle organisationer, forudsat at den aktivitet, der søges tilskud til, retter sig bredt mod børn og unge i landdistrikterne.

Jeg går op i, HVAD projekterne handler om. Ikke i, HVEM der arrangerer projekterne. Og jeg har for længst skærpet kravene til, hvilke projekter der bliver godkendt under Landdistriktsprogrammet. Der skal ikke bruges offentlige kroner til strip eller lignende.

Endelig anklager Kjeld Hansen mig for magtmisbrug. Han påstår, at jeg har oplyst om støtteordningen i Landbrugsavisen to uger før den trådte i kraft. Kjeld Hansen ”overser” bare, at Landbrugsavisen omtalte ordningen ud fra det materiale, jeg havde sendt i høring bredt i samfundet. Jeg kan såmænd ikke bestemme hvilke aviser, der skal skrive om ordningen. Dét ville nemlig være magtmisbrug.

Kjeld Hansen er ”fast kunde” i Fødevareministeriet. Ikke kun som støttemodtager, men også med stribevis af uhyrlige påstande om magtmisbrug i alle mulige sammenhænge. Jeg er fuld af beundring for tålmodigheden hos avisernes debatredaktører, der bliver ved med at trykke Kjeld Hansens nonsens, selvom det lader til at være forfattet i en parallelverden.

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen

 

 

/Søren Sørensen