Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
650587_0001.png
650587_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 2. marts 2009Sagsnr.: 15026
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. februar 2009stillet følgende spørgsmål nr. 213 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL):

Spørgsmål 213:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan gå til, at et meget stort antalkyllingefileter indeholder meget mere vand, end det der fremgår af varedeklarationen,og hvad vil ministeren foretage sig i den anledning?”

Svar:

Forbrugerne skal have sikkerhed for, at mærkningen på de fødevarer, de køber, ikkevildleder med hensyn til blandt andet indholdet af vand. Hvis der er tilsat vand tilkyllingekød, er der tale om et sammensat produkt, og det skal fremgå af mærkningen,hvor stort kødindholdet er i produktet.Det er virksomhedens ansvar at sørge for, at det deklarerede kødindhold stemmeroverens med det faktiske.Problematikken om vand i kyllinger er langtfra ny, og Fødevarestyrelsen har derforløbende stor fokus på området. Ved den ordinære kontrol, der foretages 1-2 gangeårligt, kontrolleres det, at virksomheden har styr på vandindholdet, blandt andet ved atse på virksomhedens recepter og egenkontrolprogram, hvoraf oplysningerne skalfremgå. Det generelle indtryk ved denne ordinære kontrol er, ifølge Fødevarestyrelsen,at virksomhederne har godt styr på vandindholdet i produkterne.Derudover køres der med mellemrum landsdækkende laboratorieprojekter, hvorvandindholdet i såvel ferske som tilberedte kyllingeprodukter kontrolleres ved analyseaf stikprøvevis udtagne prøver.
I 2005 blev der udført et projekt, hvor der blev konstateret uoverensstemmelser i næstenen fjerdedel af produkterne med hensyn til vandindhold. De fleste af prøverne kom frasamme virksomhed, som viste sig at have et utilstrækkeligt egenkontrolprogram.Virksomheden fik i samarbejde med fødevareregionen rettet op på forholdet, hvorefternye prøver viste, at kødindholdet stemte overens med deklarationen.I år gentages det landsdækkende laboratorieprojekt, idet der således følges op påprojektet i 2005. Resultaterne forventes at foreligge i begyndelsen af 2010.
Eva Kjer Hansen
/Caroline D. Nordentoft
2