Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

 

Den 4. februar 2009

 

 

 

TALE TIL SAMRÃ…D 4. FEBRUAR 2009

(Det talte ord gælder)

 

Spørgsmål AF:

”Ministeren bedes redegøre for resultatet af USA-inspektionen af danske svineslagterier i henholdvis 2007 og 2008, herunder den nuværende status for hygiejne og fødevaresikkerhed på de danske svineslagterier – set i forlængelse af det fokus, som B.T. har haft på emnet den 27. og 28. december 2008, hvor der bl.a. tages afsæt i en rapport fra de amerikanske fødevaremyndigheder FSIS i forbindelse med USA-inspektionen af de danske svineslagterier.”

Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

 

Svar:

Indledning

-         BT nævner i artikler fra december 2008, at 300 slagterier er blevet lukket af myndighederne i 2007. Dette er ikke rigtigt.

-         Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at der efter USA inspektionen i 2007 blev givet mange pÃ¥bud og midlertidige forbud mod produktion, som følge af mangelfuld rengøring.

-         Langt de fleste forbud mod produktion var af meget kort varighed, og ingen virksomheder blev lukket.

 

-         USA udførte bÃ¥de i 2007 og i 2008  rutinemæssige inspektion pÃ¥ danske kødvirksomheder, som er godkendt til at eksportere kød og kødprodukter til USA.

 

Inspektion i 2007

-         Inspektionen i 2007 omfattede 8 danske kødvirksomheder.

-         USA fandt, at hygiejnen i flere virksomheder ikke var tilfredsstillende, og at virksomhederne ikke udførte egenkontrol med hygiejne og fødevaresikkerhed efter de krav, USA stiller.

-         Desuden fandt USA, at Fødevarestyrelsens kontrol med virksomhederne ikke levede op til forventningerne pÃ¥ alle punkter.

-         Fødevarestyrelsen fulgte straks op pÃ¥ problemerne. De pÃ¥gældende virksomheder blev pÃ¥budt at sende en handlingsplan til Fødevarestyrelsen med oplysninger om, hvordan virksomhederne ville rette op pÃ¥ fejlene.

-         Desuden ændrede Fødevarestyrelsen kontrollen med de USA-godkendte kødvirksomheder, sÃ¥ der nu dagligt foretages kontrol med rengøring før produktionsstart, kontrol med hygiejne under produktion og kontrol med virksomhedens egenkontrol om fødevaresikkerhed.

-         BÃ¥de Fødevarestyrelsen og branchen har gjort et stort arbejde for at rette op pÃ¥ de fejl og mangler, der blev fundet ved inspektionen.

Inspektion i 2008

-          USA udførte igen en meget grundig inspektion i perioden fra januar til marts 2008 pÃ¥ 11 slagterier, 1 opskæringsvirksomhed og 1 kødproduktvirksomhed. USA fandt ved denne inspektion meget fÃ¥ fejl i virksomhederne og i Fødevarestyrelsens kontrol. USA var derfor meget tilfreds med resultatet af inspektionen i 2008.                   

Hurtig opfølgning

-         NÃ¥r der pÃ¥vises fejl i virksomhederne eller i Fødevarestyrelsens kontrol, finder jeg det væsentligt, at der rettes op pÃ¥ fejlene, sÃ¥ forbrugerne ikke udsættes for risici.

-         Jeg lægger ogsÃ¥ vægt pÃ¥, at virksomhederne og Fødevarestyrelsen hurtigst muligt tager skridt til at sikre, at fejlene ikke gentager sig.

-         I denne sag blev der hurtigt gjort en indsats for at sikre, at ingen forbrugere blev udsat for risici, og at USA’s krav hurtigt blev opfyldt igen.

Status

-         Med hensyn til status for hygiejne og fødevaresikkerhed generelt pÃ¥ de danske svineslagterier, herunder pÃ¥ de slagterier som ikke er USA godkendte, kan jeg oplyse, at alle svineslagterier inden udgangen af 2009 fuldt ud skal leve op til de krav, der stilles ved samhandel i EU. Det indebærer, at en del af virksomhederne skal have en ny autorisation.

-         Hvis virksomhederne ikke kan leve op til kravene, kan konsekvensen blive, at de mÃ¥ lukke.

FVO inspektion

-         Ud over USA inspektioner har vi i Danmark i 2008 haft en inspektion fra EU Kommissionens inspektionskontor, FVO. FVO inspektionen besøgte flere virksomheder, som i dag alene afsætter produkter pÃ¥ det danske marked.

-         FVO fandt, at flere af virksomhederne ikke opfylder de krav, der gælder for samhandel i EU.

-         Fødevarestyrelsen har fastlagt en handlingsplan i samarbejde med brancheorganisationerne for at sikre, at spørgsmÃ¥let om efterlevelse af EU kravene bliver drøftet med de berørte virksomheder, sÃ¥ de ikke kan være i tvivl om, at de skal træffe beslutning om ny autorisation eller ophør ved udgangen af 2009.

Afsluttende 

-         Det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at slagterierne generelt har stort fokus pÃ¥ rengøring. Der er slagterier, der en gang imellem har problemer med rengøringen, og det følger veterinærkontrollen konsekvent op pÃ¥.

-         Efter USA inspektionen i 2008 har amerikanerne fuld tillid til den danske fødevarekontrol. De slagterier, der er omfattet af USA kravene, slagter omkring 99 % af de danske grise.