Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
648890_0001.png
648890_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 25. februar 2009Sagsnr.: 14907
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2009stillet følgende spørgsmål nr. 203 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra udvalget.

Spørgsmål 203:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30/1-09 fra Danmarks Sportsfiskerfor-bund vedrørende eksport af dioxinforurenede østersølaks til landene uden for EU, jf.FLF alm. del – spm. 150.”

Svar:

Den grundlæggende regel, når det gælder eksport ud af Fællesskabet, er Fødevare-forordningens artikel 12. Som udgangspunkt eksporteres der ikke produkter til tredje-lande, med mindre de lovligt kan omsættes i Danmark/Fællesskabet.Der kan dog som undtagelse tillades eksport, hvis følgende punkter er opfyldt:- produktet skal være lovligt i tredjelandet,- tredjelandet skal oplyses om, hvorfor produktet ikke lovligt kan omsættes i Dan-mark/Fællesskabet.Det er dog ikke tilladt at eksportere produkter, der er direkte sundhedsskadelige.I det konkrete tilfælde vedrørende østersølaksen vurderes det sundhedsmæssige aspektud fra en vurdering af det samlede indtag.EU´s grænseværdier for kontaminanter er fastsat ud fra det såkaldte ALARAprincip (AsLow As Reasonable Achievable) samt med udgangspunkt i europæernes kostvaner. Forf.eks. dioxin er indtaget højt i den europæiske befolkning, hvorfor det er ønskeligt atreducere indtaget og fjerne de mest forurenede partier fra markedet.
Tredjelande kan have højere grænseværdier, og indtaget af f.eks. dioxin kan være laverei disse lande på grund af lavere forureningsniveau i basisfødevarerne eller på grund af etandet kostmønster end i Europa.Der er således i reglerne indbygget fuld åbenhed, idet alle parter ved, hvad de har medat gøre.Danmarks Sportsfiskerforbund nævner, at man er bekymret for laksen i Østersøen somnaturressource, hvis der åbnes for mulighed for at eksportere store laks, fanget af danskeerhvervsfiskere.Erhvervsfiskeriet i Østersøen for EU’ s fiskere foregår indenfor den kvote, der er fastsatpå baggrund af biologisk rådgivning. I forbindelse med rådgivningen er forholdene ielvene inddraget. Jeg kan i øvrigt oplyse, at danske fiskere hidtil ikke har fisket laks iden Botniske Bugt.I øvrigt er der regler for, hvordan fiskeriet skal udøves. Igennem de seneste år er dersket en opstramning, idet drivgarnsfiskeriet er forbudt. Det betyder, at danske erhvervs-fiskere i et direkte laksefiskeri i praksis vil være begrænset til at fiske med kroge ogbundsatte garn.Det danske erhvervsfiskeri efter laks har i 2008 været begrænset. Der er registreretlandet ca. 6% af kvoten. Der er ikke risiko for, at en større dansk eksport af laks vilbetyde fare for laksebestanden.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø
2