Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. februar 2009

Sagsnr.: 14619

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 190 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johs. Poulsen (RV).

 

Spørgsmål 190:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorledes midlerne i EU’s landdistriktsprogram under

søjle II ”Nye udfordringer” skal udmøntes, herunder om der er bindinger på

andelen af midler, der går til de enkelte formål (håndtering af klimaforandringer,

VE, vandforvaltning, biodiversitet og mælk)?”

 

Svar:

Som led i sundhedstjekket af den fælles landbrugspolitik vedtog Rådet en stigning i den obligatoriske modulation fra søjle I til søjle II på 5 pct., som indfases fra 2010-2013. Rådet vedtog samtidig en ændring af landdistriktsforordningen (Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005). Det fremgår herefter af forordningen, at de nye modulerede midler skal målrettes de nye udfordringer, som er klimaændringer, vedvarende energi, vandforvaltning, biodiversitet og strukturomlægning inden for mælkesektoren.

 

Midlerne skal bruges til foranstaltninger og med støttebetingelser i henhold til de eksisterende hjemler i landdistriktsforordningen inden for de 4 akser (akse 1: Forbedring af landbrugets og skovbrugets konkurrenceevne, akse 2: Forbedring af miljøet og landskabet, akse 3: Livskvaliteten i landdistrikterne og diversificering af økonomien og akse 4: Leader). Der stilles ikke krav om en bestemt fordeling af de nye modulerede midler under de fire akser, hvorfor midlerne vil kunne anvendes inden for én eller flere af programmets akse.

 

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen

 

 

/Søren Sørensen