Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 7. november 2008  |
Spørgsmål 19:
â€Ministeren bedes redegøre for, hvordan det lovpligtige eksporttilsyn foretages af kalkuner, og hvordan der kan foretages en reel vurdering af hvert enkelt dyr, nÃ¥r der ofte gennemføres et tilsyn af flokke pÃ¥ 3000 – 6000 ad gangen.â€
Svar:
Kalkuner, der opdrættes i Danmark, må sendes til slagtning i udlandet, da der ikke længere er et kalkunslagteri i Danmark. Typisk sendes kalkunerne til slagtning i Tyskland.
Forud for afsendelse af kalkuner til slagtning i Tyskland, synes dyrene af en embedsdyrlæge fra Fødevareregionen. Synet foretages højst 5 dage før slagtning (højst 4 dage før afsendelse). Certifikatet udleveres tidligst dagen før afsendelse.
Den dyresundhedsmæssige undersøgelse foregår ved, at embedsdyrlægen går gennem kalkunstalden og danner sig et overblik over flokkens generelle sundhedstilstand. Der ses bl.a. på fjerdragt og hud (tilsmudsning, sår, hakninger, misfarvninger), ben (hævede led, haltheder, besværet gang), strøelse/afføring (diarré) og især tegn på anmeldepligtige smitsomme sygdomme (luftvejssymptomer, nervøse symptomer). Det vurderes, om dyrene generelt er egnede til transport.
På grund af det store antal dyr i kalkunstaldene, er vurdering af alle dyr på enkeltdyrsniveau ikke mulig, men da syge/svage dyr ofte samler sig langs vægge og bagerst i staldende, koncentrerer embedsdyrlægen sig særligt om disse områder. Dyr, der ikke anses for værende egnede til transport, f.eks. halte dyr og dyr, der har svært ved af rejse sig, mærkes med farvespray. Dødeligheden blandt dyrene kan kontrolleres i besætningsjournalen, der ligger tilgængelig for embedsdyrlægen i staldens forrum.
Eva Kjer Hansen
/Michael Riff Alexandersen