Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 17. februar 2009

Sagsnr.: 14800

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 188 (Alm. del) som hermed besvares.

 

Spørgsmål 188:

 

”Ministeren bedes kommentere Forbrugerrådets henvendelse af 20/1-09 vedrørende information om kosttilskud og naturlægemidler, jf. FLF alm. del – bilag 137.”

 

Svar:

Forbrugerrådet efterspørger i henvendelsen af 20/1-09 en informationsportal, der kombinerer saglig information om kosttilskud og naturlægemidler.

 

Jeg er enig med Forbrugerrådet i, at der er behov for en forbedret information om kosttilskud. Derfor har jeg allerede bedt Fødevarestyrelsen om at iværksætte en styrket informationsindsats på kosttilskudsområdet. Denne indsats skal sikre forbrugerne en let og hurtig adgang til objektive og saglige oplysninger om kosttilskud. Indsatsen skal sikre forbrugerne en lettere adgang til den viden, som Fødevarestyrelsen ligger inde med, herunder advarsler om farlige produkter og stoffer.

 

Forbrugerrådet foreslår, at formidling af oplysninger om kosttilskud og lægemidler sker på én og samme informationsportal. Jeg er enig i, at forbrugerne bør have adgang til en god information om forskellen på kosttilskud og naturlægemidler, og mener, at Fødevarestyrelsen bør indgå i et tæt samarbejde med Lægemiddelstyrelsen om at løse denne problemstilling. For så vidt angår spørgsmålet om bivirkninger og interaktion med lægemidler, så frarådes forbrugerne allerede i dag at indtage kosttilskud i kombination med lægemidler, medmindre det sker efter aftale med egen læge. Dette budskab vil også skulle formidles klart og tydeligt i en samlet styrket informationsindsats om kosttilskud.

 

Det er min vurdering, at det kan være nyttigt at stille informationer til rådighed for forbrugerne om, hvilke kosttilskud der er anmeldt til myndighederne i Danmark. Dette vil kunne understøtte Fødevarestyrelsens generelle råd til forbrugerne om ikke at købe kosttilskud på Internettet mv., som ikke forhandles i den almindelige handel. Adgang til informationer om, hvilke kosttilskud der er anmeldt til myndighederne i Danmark, vil gøre det lettere for forbrugerne at følge dette råd. Forbrugerrådet fremhæver, at der kan være problemer med at offentliggøre anmeldte kosttilskud. Det er min opfattelse, at de af Forbrugerrådet anførte bekymringer kan imødegås ved samtidig at informere forbrugerne grundigt om, hvad informationerne om anmeldte kosttilskud kan bruges til og hvad de ikke kan bruges til - blandt andet at gøre det klart, at de anmeldte kosttilskud blot er registrerede hos myndighederne, men ikke er vurderet og godkendt heraf.

 

Ovenstående bemærkninger indgår også i mit svar til Forbrugerrådet.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Caroline D. Nordentoft