Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
636648_0001.png
636648_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 26. januar 2009Sagsnr.: 14333
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 19. januar2009 stillet følgende spørgsmål nr. 187 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 187:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Hvis det bliver sådan, er jeg færdig ikvægpraksis” i Dansk Veterinærtidsskrift nr. 24, 15. december 2008, side 14-15 ogoplyse om de holdninger, som dyrlægerne giver udtryk for i denne artikel får nogenbetydning for udmøntningen af veterinærforliget”

Svar:

I forlængelse af forliget på veterinærområdet af 22. august 2008 nedsatteFødevarestyrelsen en række projektgrupper, der forestår implementeringen af forliget.Der er specifikt nedsat en projektgruppe der arbejder med udformning af nye modellerfor obligatorisk sundhedsrådgivning for større kvæg- og svinebesætninger. I dennearbejdsgruppe indgår repræsentanter fra Landbrugsorganisationerne, forskningsområdetsamt Den Danske Dyrlægeforening, som alle har mulighed for at påvirke udmøntningenaf veterinærforliget. De holdninger, som de praktiserende dyrlæger fremkommer med iartiklen i Dansk Veterinærskrift, vil således kunne fremføres gennem deres organisationDen Danske Dyrlægeforening.Forslag til udformning af obligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler forventesfærdiggjort i løbet af foråret 2009, hvor projektgruppen vil aflevere en rapport medkonkrete forslag til efterfølgende politisk beslutning. Der forelægger således ikke pånuværende tidspunkt en færdig afrapportering, der kan være genstand for politiskdrøftelse.
Det fremgår af forligsteksten til veterinærforliget, at der i ordningerne skal indbyggesincitamentetsstrukturer og fleksibilitet, således at både god og mindre godlandmandspraksis afspejles i den konkrete udformning af sundhedsrådgivningsaftalerne,og det forudsættes, at fødevaresikkerheden og resistensudviklingen ikke forringes samtat der ikke sker ubegrundede ændringer i medicinforbruget.
Eva Kjer Hansen
/Rikke Thoning
2