Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 18. februar 2009

Sagsnr.: 14753

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af i brev af 19. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 185 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)

 

 

Spørgsmål 185:

 

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren har sikret, at følgevirkningerne af den fortsatte anvendelse af GMO’er med antibiotikaresistente markører overvåges af en gruppe med både human- og planteekspertise, jf. Fødevareudvalgets beretning over B 86, 2007-08, 2. samling”

 

Svar:

 

Jeg har i efteråret 2008 skrevet til videnskabsministeren og sundhedsministeren med anmodning om, at man i DANMAP-regi pågår en overvågning af mulige resistensproblemer, som følge af markedsføring af GMO’er med indsatte antibiotikaresistente markørgener (ARM-gener), herunder nptII-genet. DANMAP (Danish Integrated Antimicrobial resistance Monitoring and Research Programme) foretager allerede i dag overvågning for antibiotikaresistens.

Jeg har endvidere bedt Fødevareinstituttet ved DTU om at lave en vurdering af rationalet i og mulighederne for at lade ARM-gener, herunder nptII-genet, indgå i den overvågning, der foregår i DANMAP-regi. I den forbindelse har jeg bedt fødevareinstituttet inddrage de økonomiske konsekvenser, der er forbundet med overvågningen set i lyset af det forventede resultat af overvågningen, samt en vurdering af, hvorvidt og hvor let det er at udfase ARM-generne, herunder særligt nptII-genet, i GMO’er. Jeg har endnu ikke modtaget et svar fra Fødevareinstituttet på denne henvendelse.

 

Jeg har desuden, i forbindelse med en forestående evaluering af GMO-lovgivningen, som Kommissionen planlægger at gennemføre i år, gjort opmærksom på at inddrage de hidtidige erfaringer med og konsekvenser af markedsføring af GMO’er indeholdende ARM-gener i denne evaluering. Evalueringen kunne bl.a. sammenholde de forskellige overvågningsrapporter, der er udarbejdet for GMO’er der indeholder ARM-gener, ligesom øvrig videnskabelig viden om ARM-generne bør inkluderes i en sådan evaluering.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Heidi Søltoft