Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 18. februar 2009

Sagsnr.: 14753

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 184 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)

 

Spørgsmål 184:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer ministeren har taget for at få EU’s arbejde med at udfase antibiotikaresistente markører i GMOer i forlængelse af Fødevareudvalgets beretning over B 86, 2007-08 2. samling”

 

Svar:

 

Som jeg redegjorde for i svaret på spørgsmål nr. 349 (alm. del), 2007-08, 2. samling vedrører den påtænkte udfasning af ARM-gener, jf. fællesskabsstrategien mod antimikrobiel resistens og som indarbejdet i Udsætningsdirektivet, de såkaldte problematiske ARM-gener.

 

I forbindelse med udarbejdelse af risikovurderingskriterier for GMO’er indeholdende antibiotikaresistente markørgener (ARM-gener) har EFSA bl.a. forholdt sig til spørgsmålet om problematiske ARM-gener. I EFSA’s retningslinjer kategoriseres ARM-generne i tre grupper afhængig af, om genet er resistent overfor antibiotika, der er vigtigt i behandlingen af mennesker og dyr, og hvorvidt og i hvilket omfang ARM-genet er udbredt i naturen og den menneskelige tarmkanal i forvejen. EFSA konkluderer, at kun GMO’er indeholdende gruppe 1 ARM-gener, bør markedsføres, da disse gener meget sjældent overføres til andre organismer, da disse gener allerede er meget udbredte i naturen og den menneskelige tarmkanal og da disse gener kun har begrænset terapeutisk relevans i human og veterinær medicin. Gruppe 1 ARM-gener kan således betragtes som uproblematiske.

 

På baggrund af en henvendelse fra miljøministeren og mig er EFSA imidlertid ved at revurdere sine kriterier, da det har været problematiseret, at EFSA’s gruppering af ARM-genet nptII ikke har været konsistent.

 

EFSA er stadig ved at forholde sig til dette spørgsmål, og det er min vurdering, at der ikke vil blive godkendt nye GMO’er indeholdende ARM-gener førend EFSA’s fornyede udtalelse foreligger.

 

Jeg har desuden bedt kommissærerne for sundhed og miljø om at inkludere evaluering af den påtænkte udfasningsstrategi i forbindelse med en større evaluering af GMO-lovgivningen, som Kommissionen har valgt at igangsætte her i løbet af 2009. I den forbindelse har jeg påpeget vigtigheden af, at der bliver fulgt op på, hvorvidt udfasning af de problematiske ARM-gener, jf. også udsætningsdirektivet, rent faktisk også har fundet sted.

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Heidi Søltoft