Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 3. februar 2009

Sagsnr.: 14631

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 157 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen.

 

Spørgsmål 157:

 

Ministeren bedes kommentere artiklen fra Nordjyske Stiftstidende af 7/1-09 ”Krav rammer skolemad” og herunder oplyse, hvordan hun mener, at problemet vil kunne løses.

 

Svar:

 Det fremgÃ¥r af artiklen af 7. januar 2009 i Nordjyske Stiftstidende, at virksomheden Superbest i Støvring oplever stigende krav til opbevaring og transport af maden og at dette er en af Ã¥rsagerne til, at tre aftaler om skolemadsleverancer mÃ¥ opsiges. Slagtermesteren oplyser i artiklen, at en 8. klasse modtager og distribuerer maden for at billiggøre ordningen. Desuden mener han, at man kan vente urimelige krav, blandt andet, at der vil blive krav om modtagekøkkener, som pÃ¥ ældrecentre.

 

Jeg har forelagt Fødevarestyrelsen dette spørgsmål med henblik på en vurdering ud fra gældende regler. Vurderingen fra Fødevarestyrelsen lyder som følger:

 

”Der er ikke i fødevarelovgivningen indført stigende krav til opbevaring og transport af maden. Tværtimod er der netop sket en lempelse, når det drejer sig om temperaturforhold under transport af mad til den endelige forbruger, som det er tilfældet ifølge beskrivelsen af ordningen i artiklen.

 

Når eleverne på en skole modtager spiseklar mad, skal der ikke ske opbevaring eller tilberedning. Skolen er derfor ikke en fødevarevirksomhed og der vil derfor ikke være krav om et modtagekøkken. Det betyder blot, at maden i rimelig tid efter modtagelsen på skolen skal være fordelt til eleverne. Leveringen sker direkte fra Superbest til den endelige forbruger (eleven).”

 

Jeg henholder mig til Fødevarestyrelsens vurdering og vil afslutningsvist bemærke, at jeg er meget opmærksom på, at der kun stilles de nødvendige krav og ikke lægges unødvendige hindringer i vejen for, at der kan laves gode og nyttige madordninger på landets skoler.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Lisbet Nielsen