Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 3. februar 2009  |
Spørgsmål 157:
Ministeren bedes kommentere artiklen fra Nordjyske Stiftstidende af 7/1-09 â€Krav rammer skolemad†og herunder oplyse, hvordan hun mener, at problemet vil kunne løses.
Svar:
Det fremgår af artiklen af 7. januar 2009 i Nordjyske Stiftstidende, at virksomheden Superbest i Støvring oplever stigende krav til opbevaring og transport af maden og at dette er en af årsagerne til, at tre aftaler om skolemadsleverancer må opsiges. Slagtermesteren oplyser i artiklen, at en 8. klasse modtager og distribuerer maden for at billiggøre ordningen. Desuden mener han, at man kan vente urimelige krav, blandt andet, at der vil blive krav om modtagekøkkener, som på ældrecentre.
Jeg har forelagt Fødevarestyrelsen dette spørgsmål med henblik på en vurdering ud fra gældende regler. Vurderingen fra Fødevarestyrelsen lyder som følger:
â€Der er ikke i fødevarelovgivningen indført stigende krav til opbevaring og transport af maden. Tværtimod er der netop sket en lempelse, nÃ¥r det drejer sig om temperaturforhold under transport af mad til den endelige forbruger, som det er tilfældet ifølge beskrivelsen af ordningen i artiklen.
NÃ¥r eleverne pÃ¥ en skole modtager spiseklar mad, skal der ikke ske opbevaring eller tilberedning. Skolen er derfor ikke en fødevarevirksomhed og der vil derfor ikke være krav om et modtagekøkken. Det betyder blot, at maden i rimelig tid efter modtagelsen pÃ¥ skolen skal være fordelt til eleverne. Leveringen sker direkte fra Superbest til den endelige forbruger (eleven).â€
Jeg henholder mig til Fødevarestyrelsens vurdering og vil afslutningsvist bemærke, at jeg er meget opmærksom på, at der kun stilles de nødvendige krav og ikke lægges unødvendige hindringer i vejen for, at der kan laves gode og nyttige madordninger på landets skoler.
Eva Kjer Hansen
/Lisbet Nielsen