Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 16. januar 2009

Sagsnr.: 14619

Dok. nr: 460940

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 19. december 2008(Alm. del - spørgsmål nr. 151) efter ønske fra Bente Dahl (RV) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 151:

 

”Vil ministeren oplyse, hvor stor er følgeindustriernes indtjening”

 

Svar:

 

Danmarks Statistik har over en årrække udarbejdet en sammenhængende områdestatistik fordelt på 8 forskellige ressourceområder, herunder et Fødevareressourceområde. Områdestatistikkerne omfatter økonomiske og beskæftigelsesmæssige nøgletal om de respektive ressourceområder.

 

Fødevareressourceområdet omfatter – efter Danmarks Statistiks opgørelser – brancher i hele fødevareværdikæden, dvs. primærproduktionen (fx fiskeri, planteavl og animalsk produktion), tilknyttede og afledte forarbejdnings- og forsyningsled, handel med fødevarer samt tilhørende støtte- og serviceerhverv, herunder således også tilknyttede rådgivningsaktiviteter. De økonomiske nøgletal er inddelt i 4 overordnede kategorier; Primær produktion, Fremstilling, Støtteerhverv samt Service. Kategorien ”Fremstilling” består af fødevareproduktion samt produktion af dertil anvendte maskiner m.v. Støtte- og Serviceerhvervene består af henholdsvis inputfaktorer til produktion og engroshandel, detailhandel samt diverse service fra dyrlæger m.v.

 

Værditilvæksten, som mål for indtjeningen, er defineret af Danmarks Statistik som forskellen mellem værdien af produktionen og forbrug i produktionen. Af nedenstående tabel fremgår værditilvæksten, som opgjort af Danmarks Statistik for fødevareressourceområdet i kategorierne; Fremstilling, Støtteerhverv og Service. Værdien af primærproduktionen er ikke medtaget.

 

Fødevareressourceområdestatistikken 2006 (mio.kr)

Fremstilling

32.339

Støtteerhverv

13.484

Service

31.941

Total 

77.764

Ressourceområdestatistikken fra Danmarks Statistik (2006) specialkørsel.

 

Det bemærkes, at værditilvækst relateret til fisk og fiskeprodukter indgår i opgørelsen fra Danmarks statistik. Fratrækkes værditilvæksten på ca. 2900 mio. kr. relateret til fisk i kategorierne ”Fremstilling”, ”Støtteerhverv” og ”Service” kan værditilvæksten for fødevareressourceområdet opgøres til ca. 74.864 mio. kr. i 2006

 

Med afsæt i den af Danmarks Statistik anvendte opgørelsesmetode for fødevareressourceområdet, skal det bemærkes, at den samlede andel af værditilvæksten fra produkter med dansk oprindelse, vil være aftagende fra primærproduktion mod detailhandel. Det skal desuden nævnes, at værditilvækst fra energiproduktion med afsæt i landbruget ikke er med i opgørelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Ulla Heiden