<DOCUMENT_START>

[---]

 

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15 (Alm. del), <DOCUMENT_STAsom Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 19. oktober 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Jens Teilberg Søndergaard

 


Spørgsmål nr. 15 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der ikke ved opdræt af kalkuner er krav til belægningstæthed, krav om lysprogrammer eller krav til strøelsens beskaffenhed i stil med de krav, der stilles ved opdræt af slagtekyllinger.”

 

Svar:

 

1. Ved hold af kalkuner gælder de generelle standarder i dyreværnslovens §§ 1-3 om forsvarlig og omsorgsfuld behandling af dyr samt om opholdsrum. Efter dyreværnslovens § 1 skal dyr behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal ifølge lovens § 2 sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

 

For så vidt angår rum eller arealer, hvor dyr holdes, fremgår det af lovens § 3, at de skal indrettes på en sådan måde, at dyrenes behov tilgodeses. Det skal herunder sikres, at dyr har den fornødne bevægelsesfrihed, også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.

 

Herudover er kalkuner omfattet af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 707 af 18. juli 2000 om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr. Bekendtgørelsen indeholder bl.a. i kapitel 5 en række mindstekrav til rum og bygninger, der skal huse dyr. Kapitel 7 regulerer brugen af automatiseret eller mekanisk udstyr, herunder ventilationssystemer i staldene, og kapitel 8 stiller krav til fodrings- og vandingsudstyret. Bekendtgørelsen indeholder endvidere krav til personale og tilsyn.

 

2. Justitsministeriet nedsatte den 8. oktober 1998 en arbejdsgruppe om slagtefjerkræ bestående af professor J. Fris Jensen samt repræsentanter udpeget efter indstilling fra Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, Forskningscenter Foulum, Det Danske Fjerkræraad, Dyrenes Beskyttelse, Det Dyreetiske Råd, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevarestyrelsen og Justitsministeriet.

 

Arbejdsgruppen gennemgik den danske slagtekyllingeproduktion og udarbejdede udkast til den senere lov om slagtekyllinger, der trådte i kraft den 1. januar 2002.

 

Regeringen besluttede efterfølgende at lade arbejdsgruppen om slagtefjerkræ gennemgå forholdene for kalkuner, gæs, ænder og moskusænder med henblik på en vurdering af behovet for nye regler om beskyttelse af disse dyr, jf. regeringens handlingsplan for bedre dyrevelfærd ”Dyrs velfærd – vores ansvar” fra april 2002.

 

Arbejdsgruppen besluttede sig for at indlede det nye arbejde med at drøfte kalkuner. Det første møde blev afholdt i november 2002, og møderækken vedrørende kalkuner fortsatte til foråret 2004, hvor Justitsministeriet af ressourcemæssige årsager fandt at måtte opprioritere andre dyrevelfærdsmæssige opgaver, sådan at der i en periode ikke har været indkaldt til nye møder i arbejdsgruppen vedrørende kalkuner.

 

Justitsministeriet har ved breve af 31. oktober 2008 oplyst de organisationer mv., der er medlemmer af arbejdsgruppen, om, at ministeriet snarest vil fortsætte møderækken om hold af kalkuner. Medlemmerne er i den forbindelse blevet bedt om senest den 15. november 2008 at meddele Justitsministeriet, hvem der skal deltage som repræsentant for organisationen mv. i arbejdsgruppens møder fremover.

 

NÃ¥r arbejdsgruppens rapport foreligger, vil jeg vurdere sagen i lyset af arbejdsgruppens indstillinger, herunder et eventuelt udkast til regler, samt de tilvejebragte oplysninger.