Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 29. januar 2009

Sagsnr.: 14542

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 142 (Alm. del), som hermed besvares.

 

Spørgsmål 142:

 â€Hvad kan ministeren oplyse om de udenlandske erfaringer med oplysning om virkninger af kosttilskud, herunder især pÃ¥ erfaringer fra andre EU-lande og USA?”

 

 

Svar:

I forhold til andre EU-lande har der siden den 1. juli 2007 være fælles regler om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer, herunder kosttilskud (anprisningsforordningen).

 

Forordningen regulerer al kommerciel kommunikation rettet mod forbrugerne – både mærkning på produkterne og øvrig markedsføring. Med forordningen skal det således sikres, at konkurrencevilkårene for alle fødevarevirksomheder i EU bliver lige, samt at forbrugerne ikke bliver vildledt.

 

Overgangsregler gør, at der vil kunne være forskellig national praksis i enkelte EU-lande, om hvilke informationer der gives om produkterne, når de markedsføres. I medfør af anprisningsforordningen skal der senest i 2010 etableres fælles lister for godkendte sundhedsanprisninger i EU. Dette forventes at bidrage yderligere til harmonisering af området.

 

I forhold til USA har Fødevarestyrelsen oplyst, at man alene er bekendt med, at produkter i USA i højere grad sælges som kosttilskud, hvor de i Danmark må forventes at blive anset for at være lægemidler (enten på grund af produktets virkning som lægemiddel eller – hyppigst - dets præsentation som lægemiddel). Styrelsen har ikke i øvrigt erfaringer fra USA om markedsføring af kosttilskud eller om de amerikanske regler på området.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Caroline D. Nordentoft