Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 29. januar 2009

Sagsnr.: 14542

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 141 (Alm. del), som hermed besvares.

 

Spørgsmål 141:

 â€Hvad vil ministeren gøre for at forbedre informationsniveauet med hensyn til virkninger og udbud af kosttilskud i Danmark, sÃ¥ danskerne kan blive bedre informeret om kosttilskud, deres virkninger og bivirkninger?”

 

Svar:

Kosttilskud markedsføres som fødevarer. De skal ikke forhåndsgodkendes, og det er virksomhedernes ansvar, at produkterne er sikre. Det er også virksomhederne, der skal være i besiddelse af oplysninger om virkninger og eventuelle bivirkninger. Disse oplysninger kan blive forlangt fremlagt som en del af fødevarekontrollen. Fødevarestyrelsen er således ikke umiddelbart i besiddelse af disse oplysninger for alle de kosttilskud, der markedsføres i Danmark.

 

Når producenter og forhandlere af kosttilskud ønsker at oplyse forbrugerne om produkternes virkninger, skal de overholde reglerne i anprisningsforordningen (se spørgsmål 142). Desuden vil et produkt, der for eksempel markedsføres med virkning som et lægemiddel, være omfattet af lægemiddellovgivningen.

 

Jeg har, jf. besvarelsen af spørgsmål 140, bedt Fødevarestyrelsen om at øge informationen om kosttilskud på styrelsens hjemmeside.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Caroline D. Nordentoft