Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg

1240  København K

Dato        12. januar 2009

J. nr.

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har den 18. december 2008 stillet mig følgende spørgsmål nr. 139 (alm. del) som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 139:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Dansk Vegetarforening af 15/12-08 vedrørende husdyrproduktionens bidrag til klimaforandringer, jf. FLF alm. del – bilag 102.”

 

Svar:

 

Det er med stor interesse at jeg har læst henvendelsen fra Dansk Vegetarforening vedrørende husdyrproduktionens konsekvenser for klimaet. Dette er bestemt en væsentlig problemstilling, som regeringen også er meget opmærksom på.

 

Landbrugets husdyrproduktion udgør, gennem sit bidrag til udledningen af drivhusgasser, en del af den overordnede klimaudfordring. Regeringen arbejder på flere fronter med initiativer, der har til hensigt at reducere husdyrproduktionens belastning af klimaet.

 

Dette sker eksempelvis gennem etableringen af biogasanlæg, hvor husdyrgødningen bruges til energiproduktion. En øget biogasproduktion nedsætter husdyrproduktionens drivhusgasemissioner (metan og lattergas) samtidigt med, at det bidrager til produktion af vedvarende energi, der fortrænger afbrændingen af fossile brændsler og dermed reducerer udledningen af CO2.

 

Derudover arbejder regeringen på nuværende tidspunkt med Grøn Vækst-initiativet, der skal munde ud i et samlet udspil på landbrugsområdet, der forener et højt niveau for miljø- og naturbeskyttelse (herunder klima) med en moderne og konkurrencedygtig landbrugsproduktion.

 

Det logistiske arbejde med afvikling af klimakonferencen i 2009 (COP 15) – herunder catering – varetages af Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriet oplyser i den forbindelse, at der i sammensætningen af menu i forbindelse med måltiderne på konferencen lægges vægt på bæredygtighed, sundhed, velsmag, økologi og variation. Vegetarisk mad vil naturligvis også indgå i sammensætningen af menu. Dog vil et overvejende hensyn samtidigt være, at der skal serveres noget, der kan imødekomme enhver smag.

 

Regeringen har på nuværende tidspunkt ingen planer om at gennemføre justeringer af momssatserne på fødevarer, så momsen på miljøbelastende fødevarer som f.eks. kød bliver højere end momsen på mindre belastende fødevarer som f.eks. frugt og grønt.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard