J.nr. 106-00260

 

Den 24. februar 2009

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 134 (alm. del) stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

 

Spørgsmål 134

Vil ministeren i forlængelse af svar på FLF alm. del – spm. 345, 2007-08, 2. samling, oplyse, hvorvidt det er til gavn for miljøet, at Kerteminde Kommunes afslag om tilladelse til etablering af et stort havbrug ved Romsø omgøres af Naturklagenævnet.

 

Svar

Kerteminde Kommune afslog i juni 2008 en ansøgning om godkendelse af et havbrug ved Romsø. Kommunen traf afgørelsen efter planlovens VVM-bestemmelser og afgørelsen blev påklaget til Naturklagenævnet.

 

Naturklagenævnet har ikke omgjort Kerteminde kommunes afgørelse. Klagenævnet har alene ophævet Kerteminde Kommunes afgørelse, idet nævnet ikke fandt at Kerteminde Kommune havde hjemmel til at afgøre sagen efter planloven på grund af havbrugets beliggenhed uden for den afstand på 1 sømil, som er defineret som ”kystnære områder” i cirkulære nr. 159 af 10. oktober 1984 om recipientkvalitetsplanlægning. Nævnet har på den baggrund hjemvist sagen til kommunen med henblik på oversendelse til den ansvarlige VVM-myndighed

 

Uanset om det er en kommune eller en statslig myndighed der skal foretage en VVM vurdering af etableringen af et havbrug, skal de samme hensyn til bl.a. natur og miljø indgå i sagsbehandlingen.

 

Havbrug er udover planloven også omfattet af miljøbeskyttelsesloven, miljømålsloven og habitatbekendtgørelsen. Forud for etablering af et havbrug skal det miljøgodkendes af Kerteminde Kommune. Kommunen skal ved behandling af en miljøsag om etablering af havbrug foretage en samlet vurdering af kilderne til forurening af de berørte vandområder. Desuden skal den foretage en vurdering af, om projektet påvirker internationale naturbeskyttelsesområder væsentligt. Hvis kommunen vurderer, at der er tale om en uacceptabel forurening eller en påvirkning til skade for internationale naturbeskyttelsesområder, vil den skulle afslå ansøgningen. En evt. klage over en afgørelse efter miljøbeskyttelseslovens regler kan påklages til Miljøklagenævnet.