Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 8. januar 2009  |
Spørgsmål 132:
â€Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del ‑ samrÃ¥dsspm. AC og
AD om det giftige, dioxinholdige, svinekød fra Irland den 10. december 2008
oplyse, hvilken mængde irsk dioxinholdigt svinekød et menneske skal indtage, før det udgør en sundhedsrisiko?â€
Svar:
Giftigheden af dioxiner er relateret til mængden akkumuleret i kroppen gennem hele livet, den sÃ¥kaldte kropsbelastning. Det er derfor mindre vigtigt, hvor stort indtaget af dioxin er i en kort begrænset periode. Indholdet af dioxin varierer meget i det irske svinekød. Cirka 10 % af det irske svinekød er forurenet i den aktuelle sag. Dette kød kommer fra slagterier, hvor de øvrige irske svin ogsÃ¥ er slagtet, hvorfor det forurenede og ikke-forurenede kød er blandet. Dette er Ã¥rsagen til, at Irland har valgt at tilbageÂtrække alt irsk svinekød. De 10 % af svinekødet, som er forurenet, har meget varierende indhold af dioxin.
EFSA har den 10. december 2008 offentliggjort en vurdering af risikoen for forbrugerne i relation til dioxin i svinekød fra Irland. EFSA har lavet vurderingen i relation til irsk svinekød pÃ¥ det foreliggende og noget begrænsede datagrundlag. EFSA har forudsat, at eksponeringen via det forurenede svinekød begyndte i september 2008 og sluttede 6. december 2008, og at forurenede fødevarer nu er fjernet fra markedet. Selv i en worst case, hvor det antages, at alt spist svinekød er fra Irland og med det højeste observerede indhold af dioxin og for en person med højt fedtindtag, vurderes det, at beskyttelses-niveauet er reduceret, men at der ikke vil være sundhedsskadelige effekter. I et mere realistisk scenarie, hvor kun 10 % af det spiste svinekød er irsk og med et gennemsnitÂligt fedtindtag vil kropsbelastningen med dioxin stige med 10 %, og denne stigning, vurderer EFSA, er uden bekymring i relation til denne ene forureningssituation.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø