Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri    Â
|
TALER TIL SAMRÃ…D AC OG AD 10. DECEMBER 2008
- Jeg har fået oplyst af Fødevarestyrelsen, at de irske myndigheder har valgt at tilbagetrække alt irsk svinekød slagtet efter 1. september i år. Ifølge de irske myndigheder ligger dioxinindholdet mellem 80 og 200 gange over de tilladte grænseværdier.
- Der er importeret omkring 650 tons irsk svinekød til Danmark indenfor de seneste tre måneder, men en stor andel heraf er sendt direkte videre til andre EU-lande og lande udenfor EU og befinder sig altså ikke i Danmark, eller er ikke blevet markedsført i Danmark. Endvidere befinder meget af det kød, som er kommet til Danmark, sig stadig på virksomhedernes lagre og er nu beslaglagt.
- Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at sÃ¥ snart Fødevareberedskabsenheden modtager en melding som denne fra EU´s Rapid Alert system, er der faste procedurer for, hvordan man begynder at trække fødevarer tilbage fra markedet.Â
- Og Fødevarestyrelsen er i tæt kontakt med importørerne af irsk svinekød. Siden i mandags den 8. december har Fødevarestyrelsens regionale kontrolafdelinger været i tæt kontakt med det første led – nemlig samtlige danske importører af irsk svinekød.
- Fødevarestyrelsen gennemgår sammen med importørerne alle distributionslister, så importørerne løbende kan kontakte de aftagere i andet led, som de har solgt kødet til.
- Fødevarestyrelsen kontrollerer med en række stikprøver over hele landet, at tilbagetrækningen også sker, sådan som virksomhederne har fået påbud om.
- Ifølge Fødevarestyrelsen er dioxin en kræftfremkaldende miljøforurening, som kun i meget store mængder er akut giftig. Men alligevel gælder det absolut om at undgå fødevarer med så højt dioxinindhold, som der er tale om her.
- EU Kommissionen har i mandags udsendt en pressemeddelelse, hvor de skriver, at dioxin giver langtidseffekter ved indtag, men at indtag af højt indhold i en kort periode ikke giver sundhedsmæssige problemer.
- Fødevarestyrelsen har samme dag sendt en pressemeddelelse ud med råd om, at forbrugerne skal kassere fersk irsk svinekød, bacon eller produkter, der kan indeholde irsk svinekød.
- Som jeg har nævnt under min besvarelse af Udvalgets spørgsmål AC, er der et tæt samarbejde mellem importører af det pågældende kød fra Irland og Fødevarestyrelsen, og der arbejdes på højtryk for at få varerne trukket tilbage.
- Fødevarestyrelsen går på den måde ind i arbejdet med tilbagetrækning, men det er i sidste ende importørernes ansvar at sikre, at fødevarer, der udgør en trussel for fødevaresikkerheden, bliver trukket tilbage fra markedet.
- Fødevarestyrelsen kan desværre ikke udelukke, at der kan være forbrugere, som har spist noget af det irske svinekød.