Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

 

Den 9. december 2008

 

 

 

TALER TIL SAMRÃ…D AC OG AD 10. DECEMBER 2008

(Det talte ord gælder)

Spørgsmål AC

”Ministeren bedes redegøre for sagen om det giftige, dioxinholdige, svinekød, som er kommet til Danmark, og som ifølge de irske sundhedsmyndigheder indeholder mellem 80 og 200 gange mere dioxin i kødet end de tilladte grænseværdier, samt oplyse om, hvilke initiativer myndighederne har iværksat?”

 

Svar

Sagen

-         Jeg har fÃ¥et oplyst af Fødevarestyrelsen, at de irske myndigheder har valgt at tilbagetrække alt irsk svinekød slagtet efter 1. september i Ã¥r. Ifølge de irske myndigheder ligger dioxinindholdet mellem 80 og 200 gange over de tilladte grænseværdier.

-         Der er importeret omkring 650 tons irsk svinekød til Danmark indenfor de seneste tre mÃ¥neder, men en stor andel heraf er sendt direkte videre til andre EU-lande og lande udenfor EU og befinder sig altsÃ¥ ikke i Danmark, eller er ikke blevet markedsført i Danmark. Endvidere befinder meget af det kød, som er kommet til Danmark, sig stadig pÃ¥ virksomhedernes lagre og er nu beslaglagt.

Initiativer

-         Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at sÃ¥ snart  Fødevareberedskabsenheden modtager en melding som denne fra EU´s Rapid Alert system, er der faste procedurer for, hvordan man begynder at trække fødevarer tilbage fra markedet. 

-         Og Fødevarestyrelsen er i tæt kontakt med importørerne af irsk svinekød. Siden i mandags den 8. december har Fødevarestyrelsens regionale kontrolafdelinger været i tæt kontakt med det første led – nemlig samtlige danske importører af irsk svinekød.

-         Fødevarestyrelsen gennemgÃ¥r sammen med importørerne alle distributionslister, sÃ¥ importørerne løbende kan kontakte de aftagere i andet led, som de har solgt kødet til.

-         Fødevarestyrelsen kontrollerer med en række stikprøver over hele landet, at tilbagetrækningen ogsÃ¥ sker, sÃ¥dan som virksomhederne har fÃ¥et pÃ¥bud om.

Forbrugerne skal kassere kødet

-         Ifølge Fødevarestyrelsen er dioxin en kræftfremkaldende miljøforurening, som kun i meget store mængder er akut giftig. Men alligevel gælder det absolut om at undgÃ¥ fødevarer med sÃ¥ højt dioxinindhold, som der er tale om her.

-         EU Kommissionen har i mandags udsendt en pressemeddelelse, hvor de skriver, at dioxin giver langtidseffekter ved indtag, men at indtag af højt indhold i en kort periode ikke giver sundhedsmæssige problemer.

-         Fødevarestyrelsen har samme dag sendt en pressemeddelelse ud med rÃ¥d om, at forbrugerne skal kassere fersk irsk svinekød, bacon eller produkter, der kan indeholde irsk svinekød.

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål AD

 

”Ministeren bedes oplyse, om myndighederne har overblik over, hvor kødet er videredistribueret til, om der er risiko for, at nogle danskere allerede har spist kødet, og om ministeren kan garantere, at alt det giftige kød er kaldt tilbage?”

 

Svar

-         Som jeg har nævnt under min besvarelse af Udvalgets spørgsmÃ¥l AC, er der et tæt samarbejde mellem importører af det pÃ¥gældende kød fra Irland og Fødevarestyrelsen, og der arbejdes pÃ¥ højtryk for at fÃ¥ varerne trukket tilbage.

-         Fødevarestyrelsen gÃ¥r pÃ¥ den mÃ¥de ind i arbejdet med tilbagetrækning, men det er i sidste ende importørernes ansvar at sikre, at fødevarer, der udgør en trussel for fødevaresikkerheden, bliver trukket tilbage fra markedet.

-         Fødevarestyrelsen kan desværre ikke udelukke, at der kan være forbrugere, som har spist noget af det irske svinekød.