Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

Fødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSH/CDNO

Den 10. december 2008  

 

 

 

 

Samråd i Fødevareudvalget vedrørende produktionsdato på frossent fjerkræ, 10. december 2008

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

TALEPUNKT

 

Spørgsmål:  ”Ministeren bedes redegøre for, hvornår et mærkningskrav for produktions- eller slagtedato for frossent fjerkræ vil være indført?”

 

Det talte ord gælder

 

Svar:

Indledning

-         Krav om mærkning med produktionsdato er for mig et af de vigtigste emner i EU-forhandlingerne om den nye mærkningsforordning.

 

-         Forbrugerne skal kunne vælge deres produkter pÃ¥ et oplyst grundlag og have sikkerhed for ikke at købe fødevarer, der er væsentligt ældre, end forventet.

 

-         I det forgangne Ã¥r har jeg arbejdet intenst pÃ¥ at fÃ¥ indført fælles EU-regler, sÃ¥dan at kravene gælder uanset, om produktet kommer fra Danmark eller fra eksempelvis Tyskland.

 

-         Jeg skal dog understrege, at forhandlingerne er vanskelige, idet en række medlemslande ikke deler det danske synspunkt.

 

Hvad er der gjort i forhandlingerne om mærkningsforslaget

-         Mærkningsforslaget blev præsenteret i forÃ¥ret under        det slovenske formandskab.

 

-         Fra dansk side har vi ikke kun deltaget aktivt i forhandlingerne, men har ogsÃ¥ fremført de vigtigste danske synspunkter over for medlemmer af Europa-Parlamentet.

 

-         PÃ¥ den mÃ¥de er det lykkedes os at fÃ¥ overbevist rapportøren i Europa-Parlamentets miljøudvalg - Renate Sommer – om fornuften i mærkning med produktionsdato. I sit udkast til betænkning har hun sÃ¥ledes medtaget et forslag om indførelse af mærkning med produktionsdato i hvert fald for frosne produkter.

 

-         Ønsket om mærkning med produktionsdato er ogsÃ¥ blevet fremført gentagne gange overfor Kommissionen.

 

-         Endelig har jeg holdt adskillige bilaterale møder med andre ministre, hvor jeg ogsÃ¥ har fremført det danske synspunkt.

 

-         Men der er tale om en EU-forordning, der skal vedtages af 27 medlemslande i fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet. Det tager typisk noget tid, især taget i betragtning af, at der er tre udvalg (Miljøudvalget, Landbrugsudvalget samt Udvalget for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed) involveret i Europa-Parlamentets behandling.

 

-         Det er stadig usikkert, om Europa-Parlamentet nÃ¥r at afslutte 1. behandlingen, inden Parlamentet skal pÃ¥ valg i midten af 2009. Afstemning i plenum er foreløbigt sat til den 22. april 2009.

 

-         Det tjekkiske formandskab ser ud til at prioritere forslaget og har foreløbig afsat 7 møder i rÃ¥dsarbejdsgruppen.

 

-         Vi kan tidligst være færdige med forhandlingerne i efterÃ¥ret 2009.

 

Nuværende regler

-         Det er som bekendt forbudt at markedsføre fødevarer, der er sundhedsskadelige og/eller uegnede til menneskeføde.

 

-         Alle fødevarer skal være mærket med datoen for mindste holdbarhed. Det er producenternes ansvar at fastsætte denne dato.

 

-         Da mærkningsreglerne er totalharmoniserede i EU, har vi ikke mulighed for at indføre krav om mærkning med produktionsdato som en national særregel. Det skyldes, at der ikke er tale om en regel, der er afgørende for fødevaresikkerheden.

 

-         Omkring 60 % af de ænder, der spises i Danmark, er importeret fra andre lande. Det illustrerer behovet for, at vi internationalt set fÃ¥r fælles regler.

 

Frivillig mærkning

-         Virksomhederne har mulighed for frivilligt at angive produktions- eller slagtedato pÃ¥ deres produkter som en kvalitetsanprisning til forbrugerne.

 

-         Men uanset hvad, vil jeg arbejde videre i EU-regi pÃ¥ at fÃ¥ indført kravet om produktionsdato, da jeg mener, forbrugerne bør vide, hvor gamle deres fødevarer er.