Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. november 2008

Sagsnr.: 13740

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af
14. oktober 2008 (FLF alm. del - spørgsmål nr. 13) udbedt sig min besvarelse
af følgende:

 

Spørgsmål 13:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvor store landbrugsarealer i udlandet, der bruges til at producere de 3-4 millioner foderstoffer til en værdi af 6,5 milliarder kroner, der hvert år importeres til Danmark.”

 

Svar:

 

Jeg har fra Fødevareøkonomisk Institut indhentet svarbidrag, som jeg kan henholde mig til:

 

”Dansk landbrugs samlede foderforbrug har ligget på 15-16 mia. foderenheder de senere år. Af det samlede forbrug på 15,4 mia. foderenheder i 2005/06 var 76,5 pct. af dansk oprindelse og 23,5 pct. af udenlandsk oprindelse. (Udtrykket udenlandsk oprindelse dækker også over oliekager og olieskrå fremstillet her i landet på grundlag af importeret oliefrø).

 

Det udenlandske foder består fortrinsvis af oliekager og olieskrå, der har et forholdsvis højt proteinindhold, samt i mindre omfang af majs samt af fiskemel, -ensilage og
-affald. Det udenlandske foder er nyttigt - som supplement til det danske foder - for at opnå et passende højt proteinindhold.

 

Så vidt vides, foreligger der ikke oplysninger om, hvor store arealer i udlandet, der anvendes til produktion af det udenlandske foder, og en opgørelse heraf kan vanskeligt foretages. Dette skyldes bl.a., at det udenlandske foder fortrinsvis består af forskellige rest- eller biprodukter - især i form af oliekager og olieskrå - fra fremstilling bl.a. af spiseolier og andre fødevarer på grundlag af oliefrø.

 

Ovennævnte procentiske fordeling af foderforbruget på indenlandsk og udenlandsk
foder giver imidlertid en indikation af, at dansk husdyrproduktion primært er baseret på dansk planteproduktion. Hertil kommer, at der bl.a. afhængig af årets høstudbytte er en vis eksport af danske planteprodukter - primært korn - hvoraf en del anvendes som
foder i udlandet.”

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

/Søren Sørensen