Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri     

 

Den  2. december 2008

 

 

 

TALE TIL SAMRÃ…D 3. DECEMBER 2008

(det talte ord gælder)

Spørgsmål Z

”Vil ministeren kommentere Danmark Radios undersøgelse om forekomst  af campylobacter i fersk fjerkræ, som blev vist i DR 21 søndag den 9. november 2008, hvor der blev fundet campylobacterbakterier i 17 ud af 20 pakker fersk kød?”

 

Svar

 

DR´s undersøgelse

-         Danmarks Radio har fÃ¥et undersøgt 40 pakker kølet fjerkrækød for campylobacter pÃ¥ Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted. De 20 af pakkerne var importerede og de andre 20 danske.

-         Der blev fundet campylobacter i 17 af de 20 pakker importeret fjerkræ. Og i det danske fjerkræ blev der fundet campylobacter i 4 ud af 20 pakker. Det svarer til, at der er campylobacter i 85% af det importerede og 20% af det danske fjerkrækød i Danmarks Radios undersøgelse.

-         Det er et højt tal for det importerede fjerkrækød. Og det er ogsÃ¥ højere, end det Fødevarestyrelsen finder i case-by-case kontrollen.

Mere i importeret kød

-         Der er ikke noget overraskende i undersøgelsen fra Danmarks Radio.Vi er klar over, at der oftere er campylobacter i det importerede fjerkrækød end i det danske. Det viser resultaterne af Fødevarestyrelsens case-by-case kontrol.

Flere prøver i case-by-case

-         Case-by-case kontrollen repræsenterer et meget større antal prøver, end undersøgelsen fra Danmarks Radio. Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at der i 2007 blev taget prøver fra 574 partier importeret fjerkrækød og af 245 partier dansk. Partierne bliver undersøgt grundigt med 12 prøver fra hvert parti for at fÃ¥ et mere sikkert resultat. SÃ¥ledes omfattede case-by-case kontrollen knap 10.000 prøver i 2007.

Resultater af case-by-case

-         Resultaterne fra Fødevarestyrelsens case-by-case kontrol i 2007 viser, at der var campylobacter i 28 % af de 574 partier importeret fjerkrækød. Og der var campylobacter i 15% af de 245 danske partier.

-         I de første tre kvartaler af 2008 er der i case-by-case kontrollen fundet campylobacter i 20 % af 673 partier importeret fjerkræ og i 13% af 247 partier dansk.

Undersøger også mængden

-         I case-by-case kontrollen gÃ¥r vi et skridt videre end bare at pÃ¥vise campylobacter. Vi undersøger også  niveauet eller mængden af campylobacter i den enkelte prøve.

-         Det gør vi, fordi vi fra forskningsresultater og risikovurdering ved, at det først og fremmest er kød med en stor mængde campylobacter, der gør forbrugerne syge. 

Risikovurdering i case-by-case

-         Hvis man finder campylobacter i et parti kød i case-by-case kontrollen foretager Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet en risikovurdering af partiet pÃ¥ grundlag af bÃ¥de antal campylobacter positive prøver og mængden af campylobacter. Ud fra den risikovurdering tager fødevareregionen stilling til om partiet er farligt. Hvis et parti bedømmes farligt, bliver der nedlagt forbud mod salg af partiet.

-         I case-by-case kontrollen i 2007 blev 5% af de undersøgte importerede partier fjerkræ bedømt farlige og 1% af de danske. I de første tre kvartaler af 2008 var det 2% af de importerede partier fjerkræ og 1% af de danske.

Afsluttende

-         Den undersøgelse, som Danmarks Radio har fÃ¥et lavet, viser i meget store træk tendensen for forekomst af campylobacter i importeret og dansk fjerkrækød. Jo større datasæt, jo mere troværdigt bliver billedet dog. Og som jeg har sagt, bedømmer vi farligheden af et parti kød pÃ¥ baggrund af niveauer af campylobacter i kødet. Ikke alene pÃ¥ forekomst. 

 

 


 

Spørgsmål Æ

”Hvilke yderligere initiativer, end de i handlingsplanen for campylobacter, vil ministeren tage for at der kun bliver solgt bakteriefri og ikke

sygdomsfremkaldende fjerkræ i Danmark?”

 

Svar

Campylobacter planen

-         Handlingsplanen for campylobacter er helt ny. Den er fra maj mÃ¥ned, og politisk opnÃ¥ede vi et bredt forlig om planen. Planen kommer hele vejen rundt om problematikken med campylobacter i kyllingekød. Den har fokus pÃ¥ det importerede kød med indsatsomrÃ¥der i forhold til importen. Det gælder bÃ¥de den offentlige case-by-case kontrol, og indsatsen fra importørernes side om at stille krav til deres leverandører. Handlingsplanen har ogsÃ¥ en lang række initiativer, der er rettet sÃ¥vel mod den danske slagtekyllingeproduktion som slagterileddet. 

Initiativer i gang

-         Af væsentlige initiativer, som har til formÃ¥l at mindske risikoen for sygdomsfremkaldende fjerkræ, vil jeg fremhæve følgende:

·        Vi arbejder løbende pÃ¥ at styrke importkontrollen. Importørerne skal have en grundigere vejledning om egenkontrol i forbindelse med import af kød. Samtidig skal fødevareregionerne følge op over for de importører, som pÃ¥ grund af utilstrækkelig egenkontrol har indført sundhedsfarligt kød.

·       BÃ¥de Fødevarestyrelsen og jeg har haft møder med importørerne og detailhandlen for at finde praktiske løsninger pÃ¥, hvordan vi kan fÃ¥ mindre salmonella og campylobacter i det importerede kød. Vi stiler mod at fÃ¥ lavet et checkskema, som importørene kan gÃ¥ frem efter, nÃ¥r de indgÃ¥r aftaler med deres leverandører. PÃ¥ den mÃ¥de kan de sikre sig et lavt niveau af salmonella og campylobacter i det kød, de tager til landet. Det arbejde ligger fint i trÃ¥d med det jeg nævnte før om egenkontrollen og den styrkede importkontrol.

·       Siden 2006 har vi haft case-by-case kontrollen. Fødevarestyrelsen offentliggør bÃ¥de resultaterne af case-by-case kontrollen og en liste over hvilke virksomheder, der har haft partier af kød, der er trukket tilbage fra markedet. Som importør kan man holde sig ajour med denne liste pÃ¥ Fødevarestyrelsens hjemmeside.

·       Internationalt arbejder vi aktivt for strategier, der vil nedbringe forekomsten fra jord til bord. OgsÃ¥ i EU er vi længere fremme med salmonella end med campylobacter. I Ã¥r kører en baseline undersøgelse for campylobacter i slagtekyllinger i alle medlemslande. Det er første skridt i retning af fælles mÃ¥l for campylobacter i EU.

·       Endelig kan jeg nævne, at Fødevarestyrelsen rejser ud i verden og fortæller om de erfaringer, vi allerede har gjort i Danmark med salmonellahandlingsplaner og ikke mindst med campylobacter.

Særstatus salmonella

-         Og nÃ¥r vi taler salmonella i slagtekyllinger, søger Danmark jo om særstatus i EU. Danmark er nu sÃ¥ langt fremme i salmonella-bekæmpelsen, at det ligger inden for rækkevidde at opnÃ¥ særstatus for slagtekyllinger. Der er en meget lav forekomst af salmonella i dansk kyllingekød. Med særstatus kan vi tillade os at stille krav om, at importeret kyllingekød ikke indeholder mere salmonella end det dansk producerede kyllingekød.

-         MÃ¥ske vil vi komme til at se, at den skærpede indsats overfor salmonella for at opnÃ¥ særstatus ogsÃ¥ har en afsmittende effekt pÃ¥ forekomsten af campylobacter i kyllinger.

 

Afsluttende

-         Alt sammen er det initiativer, der allerede er sat i gang, og som skal være med til at nedbringe risikoen for salmonella og campylobacter i fjerkræ i Danmark.