Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

Finansministeren

 

20. januar 2009

 

Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 36 (EUU alm. del) af 25. november 2008 stillet efter ønske fra Kim Mortensen (S).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes kommentere, at Rigsrevisionen i sin beretning til Statsrevisorerne om statsregnskabet for 2007 skriver, at der er fundet fejl i 78 pct. af de reviderede projektregnskaber fra statslige virksomheder, som har modtaget EU-til­skud, og at de statslige virksomheder derfor anbefales at søge rådgivning hos EuroCenter under Forsknings- og Innovationsstyrelsen.”

Svar:

 

De statslige virksomheders projektregnskaber

Rigsrevisionen har i sin Beretning om revisionen af statsregnskabet for 2007 som et særligt udvalgt emne undersøgt projekttilskud fra EU til statslige virksomheder. Det drejer sig om tilskud, der udbetales direkte fra Kommissionen til støttemodtageren, og herunder til statslige virksomheder.

 

Da størsteparten af EU-tilskuddene gives til statslige virksomheder på forskningsområdet er Rigsrevisionens undersøgelse koncentreret om regelsættet, administrationen, regnskabsaflæggelsen og revisionen under det 6. og 7. rammeprogram for forskningsprojekter.

Som led i undersøgelsen gennemgik Rigsrevisionen 111 projektregnskaber fra de statslige virksomheder. Gennemgangen af projektregnskaberne - der primært vedrørte det 6. rammeprogram (som gjaldt for perioden 2002-2006) - viste, at der var fejl i 78 % af regnskaberne. De typiske fejl var bl.a. forkert bogføring, manglende bilagsattestation, manglende fratrækning af indirekte skatter m.v. og medtagelse af ikke-støtteberettigede omkostninger i øvrigt.

Rigsrevisionen konkluderer på denne baggrund, at virksomhedernes regnskabsmæssige administration af EU-tilskud generelt ikke er hensigtsmæssigt tilrettelagt. Det er Rigsrevisionens opfattelse, ” …. at antallet af fejl i projektregnskaberne kan reduceres betydeligt, hvis virksomhederne øger fokus på kontrolprocedurer i forbindelse med regnskabsføring og styrker kvalitetssikringen i forbindelse med aflæggelse af projektregnskaberne.” (Se punkt 683 i beretningen.)

Jeg finder det selvsagt ikke tilfredsstillende, at 78 % af de reviderede projektregnskaber var behæftet med fejl. Jeg har dog noteret mig, at virksomhederne rettede de konstaterede fejl inden Rigsrevisionen afgav erklæring om det endelige projektregnskab, og at Rigsrevisionen derfor ikke tog forbehold for projektregnskabets rigtighed i nogen af de 111 undersøgte sager (se punkt 681 i beretningen).

 

Jeg har endvidere bemærket, at fejlene for en stor dels vedkommende skyldtes mangler ved bogføring af bilag samt en forkert anvendelse af regler, der i øvrigt er klart beskrevet i tilskudsbetingelserne (se punkt 683 i beretningen). Det er min opfattelse, at virksomhederne burde være i stand til at formindske disse relativt ukomplicerede fejltyper ved en mere omhyggelig udarbejdelse af projektregnskaberne og en styrket intern kontrol med regnskabsføringens kvalitet.

 

Som et led i undersøgelsen redegør Rigsrevisionen for regler vedrørende administration, regnskab og revision af EU-tilskud bevilget under rammeprogrammerne på forskningsområdet (se afsnit c, punkterne 662-676). Det fremgår bl.a. af redegørelsen, at de administrative byrder for deltagere i projekter under det 7. rammeprogram - der gælder for perioden 2007-2013 - er blevet lettet. Jeg hilser denne administrative forenkling velkommen og forventer, at dette forhold kan medvirke til at nedbringe fejlhyppigheden i virksomhedernes projektregnskaber fremover.

 

EuroCenters rådgivning

Rigsrevisionen har ligeledes undersøgt de statslige virksomheders muligheder for rådgivning om rammeprogram­mer­ne på forskningsområdet. Da et betydeligt antal af virksomhederne finder EU’s regelsæt komplicerede, vanskelige eller tvetydige er der behov for information og rådgivning om rammeprogrammerne. Herhjemme varetages denne opgave af EuroCenter, der er en del af Forsk­nings- og Innovationsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Undersøgelsen af EuroCenters rådgivningsindsats viste bl.a., at virksomhederne kun i begrænset omfang havde modtaget rådgivning om fortolkningen af regnskabsregler m.v. EuroCenter har derfor i april 2007 styrket sin rådgivning om finansielle og juridiske problemstillinger. Rigsrevisionen anbefaler på denne baggrund, ” … at de statslige virksomheder i videst muligt omfang benytter EuroCenters rådgivning, idet EuroCenters viden om Kommissionens fortolkninger af regelsættet kan medvirke til at styrke administrationen i virksomhederne.” (Se punkt 689 i beretningen.)

Jeg er enig med Rigsrevisionen i, at de statslige virksomheder i videst muligt omfang bør benytte EuroCenters rådgivning om rammeprogrammerne på forskningsområdet. EuroCenter har bl.a. oplyst følgende herom:

 

”EuroCenter har løbende arrangeret kurser, herunder om de ny administrative og finansielle regler i det 7. rammeprogram. Interessen fra offentlige virksomheder for at deltage i kurserne om de administrative og finansielle regler har været stigende fra 33 deltagere i hvert af årene 2006 og 2007 til 47 deltagere i 2008.

 

Derudover har EuroCenter styrket rådgivningen pr. 1. april 2007 med ansættelse af en specialist inden for juridiske og økonomiske spørgsmål om rammeprogrammerne. Antallet af henvendelser har været kraftigt stigende, efterhånden som dette er blevet kendt. I sidste halvår 2008 blev 82 henvendelser fra offentlige virksomheder om juridiske og økonomiske forhold besvaret. Dette svarer til antallet af henvendelser i de foregående 12 måneder - altså en fordobling. Dette falder sammen med, at de første projekter under det 7. rammeprogram skulle aflægge første delregnskab.

 

EuroCenter arbejder aktivt for at sprede kendskabet til både reglerne om rammeprogrammerne og sine servicetilbud, bl.a. ved en række informationsmøder, workshops, e-nyhedsbreve samt gen­nem sekretariatsbetjeningen af en ERFA gruppe bestående af 170 forskningsadministratorer i offentlige virksomheder, m.v.

 

På baggrund af bl.a. Rigsrevisionens anbefaling vil EuroCenter i begyndelsen af 2009 skrive til alle offentlige virksomheder for yderligere at gøre opmærksom på EuroCenters tilbud.”

 

Jeg noterer med tilfredshed, at EuroCenters informations- og rådgivningsaktiviteter er stigende og forventer, at dette forhold ligeledes kan medvirke til at nedbringe fejlhyppigheden i virksomhedernes projektregnskaber fremover.

 

Endelig vil jeg gerne gøre opmærksom på, at også Kommissionen løbende øger sin vejledning om den finansielle styring og kontrol af forskningstilskuddene. Da EuroCenter er udpeget som Kommissionens nationale kontaktpunkt i Danmark for forskningsprogrammerne, er det selvsagt af stor betydning for centerets aktiviteter, at Kommissionen - som hovedansvarlig for programmernes forvaltning - kan levere den nødvendige information og rådgivning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Løkke Rasmussen