ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 2 alm. del stillet af Europaudvalget den 17. oktober 2008.    

 

 

 

 

Spørgsmål 2:

I hvilket omfang er EU’s institutioner underlagt bestemmelser, ligesom det gælder for EU-medlemslandene, som indebærer pligt til at sende offentlige anlægsarbejder i licitation, når budgetsummen overstiger en bestemt grænse?

 

Svar:

De grundlæggende principper for EU-institutionernes indkøb er fastlagt i forordning nr. 1605/2002/EF af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende de Europæiske Fællesskabers almindelige budget (Finansforordningen). Herudover findes der supplerende bestemmelser vedrørende offentlige indkøbsaftaler i Kommissionens forordning nr. 2342/2002/EF af 23. december 2002 om gennemførelsesbestemmelser vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget.

 

Det er fastlagt i Finansforordningen, at EU’s institutioner er forpligtiget til at konkurrenceudsætte indkøb af varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver.

 

I Finansforordningens præambel sondres mellem indkøbsaftaler, som institutionerne indgår for egen regning, og indkøbsaftaler, der indgås for tredjemands regning. I førstnævnte tilfælde fastsætter forordningen, at reglerne i Udbudsdirektivet finder anvendelse. I sidstnævnte tilfælde er det fastlagt, at indkøb skal overholde principperne i Udbudsdirektivet, dvs. principperne om gennemsigtighed, ligebehandling og proportionalitet.

 

Det betyder, at for bygge- og anlægskontrakter, som finansieres af en EU-institution, og hvor værdien af kontrakten overstiger beløbsgrænsen i Udbudsdirektivet, skal der gennemføres et EU-udbud i overensstemmelse med procedurereglerne i Udbudsdirektivet. Beløbsgrænsen for bygge- og anlægsopgaver er på nuværende tidspunkt fastsat til 5.150.000 EUR.

 

For alle andre bygge- og anlægskontrakter – dvs. både kontrakter, der er under 5.150.000 EUR, og kontrakter, der indgås for tredjemands regning – skal EU-institutionen sikre, at principperne i Udbudsdirektivet overholdes, dvs. principperne om gennemsigtighed, ligebehandling og proportionalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk