Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
670936_0001.png
670936_0002.png
670936_0003.png
670936_0004.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
21. april 2009

Besvarelse af spørgsmål 80 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 5.

marts 2009 efter ønske fra Morten Bødskov (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 80:

Ministeren bedes med henvisning til artiklen "banker skjuler milliardtab"i Berlingske Tidende 19/2-09:Redegøre for forskellene på de nye regnskabsprincipper og de tidligeresamt give en vurdering af årsagen til, at nogle banker anvender de nyeregnskabsprincipper.Redegøre for hvilke af de banker, der har fremlagt årsregnskab for 2008eller kvartalsregnskab for 4. kvartal 2008, der anvender de nye regn-skabsprincipper, og hvilke banker der anvender de tidligere.Opgøre kernekapitalgrad og solvensgrad med udgangspunkt i henholdsvisde gamle regnskabsregler og de nye regnskabsregler for de pengeinstitut-ter, som har anvendt de nye regnskabsregler.

Svar:

1. Redegøre for forskellene på de nye regnskabsprincipper og de tid-

ligere samt give en vurdering af årsagen til, at nogle banker anven-

der de nye regnskabsprincipper.

Efter de internationale regnskabsregler, IFRS, opdeles finansielle aktiveri følgende 4 kategorier. Opdelingen har betydning for, hvorledes aktiver-ne skal måles:1.2.3.4.Aktiver til dagsværdi med værdiregulering i resultatopgørelsen.Hold-til-udløb aktiver.Udlån og tilgodehavender.Aktiver disponible for salg.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
Førstnævnte kategori værdiansættes løbende til dagsværdi også kaldetmarkedsværdi med værdiregulering i resultatopgørelsen. Hold-til-udløbaktiver samt udlån og tilgodehavender værdiansættes til amortiseret kost-pris. Aktiver disponible for salg værdiansættes til dagsværdi med værdi-regulering uden om resultatopgørelsen, men direkte på egenkapitalen.Regnskabsreglerne gør det muligt, i et vist omfang, at den regnskabsaf-læggende virksomhed selv kan bestemme, i hvilken kategori et givet ak-tiv skal placeres. Specielt er der under visse betingelser mulighed for atbehandle aktiver efter reglerne for kategori 1, dvs. ”Aktiver til dagsværdimed værdiregulering i resultatopgørelsen”, selvom de ellers umiddelbart
2/4
ville falde ind under en af de andre kategorier.Indtil ændringen af reglerne i oktober 2008 gjaldt det dog, at mulighedenfor at vælge mellem forskellige kategorier kun gjaldt, første gang et aktivblev indregnet i regnskabet. Når et aktiv én gang var placeret i en katego-ri, kunne det ikke efterfølgende overføres til en anden kategori.De nye regler i oktober 2008 ændrede på dette. Det blev herefter muligtat omklassificere aktiver, der i tidligere regnskaber var valgt indplaceret ikategori 1,”Aktiver til dagsværdi med værdiregulering i resultatopgørel-sen”, så de herefter blev indplaceret i en af de andre kategorier.Baggrunden for, at de nye omklassificeringsmuligheder blev indført, varden finansielle krise, som havde bevirket, at der ikke længere var et aktivtmarked for en lang række finansielle aktiver. Der blev derfor ikke længe-re løbende noteret aktuelle kurser på disse værdipapirer og fastlæggelsenaf deres dagsværdi var i betydelig grad blevet vanskeliggjort.Dertil kom, at de amerikanske regnskabsregler tillod omklassificering.Fortalerne for at muliggøre omklassificering argumenterede således ogsåfor, at det ville sikre en bedre ligestilling i forhold til amerikanske virk-somheders regnskaber.Eftersom de nye omklassificeringsmuligheder er begrundet i den finan-sielle krise, er det fastlagt i reglerne, at omklassificeringer kun kan findested under ”sjældne omstændigheder”, hvormed menes omstændigheder ilighed med forholdene under den finansielle krise i 2008.Der er tilknyttet omfattende oplysningskrav til de nye regler om omklas-sificering, således at regnskabslæserne ved at læse noterne i årsregnska-bet kan gøre sig bekendt med, hvorledes regnskabet er påvirket af om-klassificeringen.Begrundelsen i regnskaberne for de virksomheder, der har anvendt om-klassificering, er typisk, at der er sket en prisforvridning i markedsværdi-ansættelsen for de værdipapirer, der er omklassificeret, og at virksomhe-den derfor har omlagt sin strategi for de pågældende værdipapirer fra atvære ”besiddelse med handel for øje” til at være i kategorien ”hold til ud-løb” eller ”disponible for salg”. Ændringen indebærer, at tab og gevinsterikke længere indregnes i resultatopgørelsen, hvilket for 2008 har betydet,at virksomhederne dermed har kunnet undgå at indregne tab på de om-klassificerede aktiver i resultatopgørelsen.

2. Redegøre for hvilke banker der har anvendt de nye regnskabs-

principper i årsrapporterne for 2008.

Ud af i alt 48 børsnoterede kreditinstitutter har 10 ud fra en foreløbig un-dersøgelse anvendt muligheden for at foretage omklassificering i årsregn-
3/4
skabet for 2008. Disse 10 kreditinstitutter er opregnet i bilag 1.Finanstilsynet har ikke en samlet opgørelse af, i hvilket omfang kreditin-stitutter, der ikke er børsnoterede, har anvendt de nye omklassificerings-regler.

3. Opgøre kernekapitalgrad og solvensgrad med udgangspunkt i

henholdsvis de gamle regnskabsregler og de nye regnskabsregler for

de pengeinstitutter, som har anvendt de nye regnskabsregler.

Jeg har bedt Finanstilsynet om at foretage en opgørelse af kernekapital-grad og solvensgrad for de i bilaget listede pengeinstitutter. Opgørelsenvil blive sendt til Erhvervsudvalget så snart, den er færdig.
4/4

BILAG

Børsnoterede kreditinstitutter, der har benyttet sig af de nye regler

om omklassificering af finansielle aktiver i årsrapporterne for 2008:

1. BRF Kredit A/S2. Danske Bank A/S3. DiBa Bank A/S4. Fionia Bank A/S5. Jyske Bank A/S6. Max Bank A/S7. Møns Bank A/S8. Vestjysk Bank A/S9. Sparekassen Faaborg A/S10. Århus Lokalbank A/S