|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
10. marts 2009
|
Besvarelse af spørgsmål 57 alm. del stillet af ERU den 13. januar 2009 efter ønske af Orla Hav (S)
Spørgsmål 57:
Svar:
I 1998 blev Realkredit Danmark og BG Bank sammenlagt ved oprettelsen af et fælles holdingselskab Kapital Holding.
I 2000 blev Realkredit Danmark og BG Bank sammenlagt med Danske Bank, hvor Foreningen Realdanmark fik ombyttet aktierne i Kapital Holding med aktier i Danske Bank.
Efter sammenlægningen med Danske Bank drev foreningen ikke længere realkreditvirksomhed, og foreningen fik et almenvelgørende formål.
Hovednavnet var Foreningen Realdanmark, men virksomheden antog også binavnet Fonden Realdania, som man begyndte at anvende i alle udadvendte aktiviteter siden 2002. Siden 2006 har hovednavnet været Realdania, mens de gamle navne Fonden Realdania og Foreningen Realdania er bevaret som binavne. Uanset navnet er der juridisk set fortsat tale om en forening og ikke en fond, hvilket også er grunden til, at fondsmyndigheden (Erhvervs- og Selskabsstyrelsen) ikke har nogen myndighed over Realdania.
Medlemskab af foreningen er åbent for alle, der ejer fast ejendom i Danmark. Foreningen ledes af en bestyrelse, der vælges af repræsentantskabet.
Repræsentantskabet er foreningens øverste myndighed og omfatter 109 medlemmer, der vælges af foreningens medlemmer således: · 60 medlemmer via 10 geografiske valg · 42 medlemmer via 6 faglige valg · 7 medlemmer vælges af repræsentantskabet efter indstilling fra de Særlige Interesseorganisationer (11 organisationer tilknyttet byggeri, f.eks. Dansk Byggeri og Arkitektforeningen).
Bestyrelsen består af 11 medlemmer, der
vælges på følgende måde:
Ændringer i vedtægterne for en forening, der har været et realkreditinstitut, kan efter § 215 i lov om finansiel virksomhed kun ske med økonomi- og erhvervsministerens godkendelse. Efter samme bestemmelse godkender økonomi- og erhvervsministeren vedtægterne, hvis ikke ændringerne er strid med §§ 218 og 219 i lov om finansiel virksomhed og i øvrigt ikke strider mod medlemmernes interesser. Der vedlægges en kopi af vedtægterne for foreningen.
Ifølge lov om finansiel virksomhed § 218 skal foreningen indsende den reviderede og godkendte årsrapport til Finanstilsynet, som videresender et eksemplar til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor årsrapporten er offentligt tilgængelig efter de regler, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fastsætter herfor. Regnskaberne revideres af to statsautoriserede revisorer, jf. § 34 i vedtægterne.
Efter § 219 i lov om finansiel virksomhed kan egenkapitalen i en forening, der har været et realkreditinstitut, ikke udloddes til foreningens medlemmer.
Jeg har bedt Finanstilsynet sammen med Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om at se nærmere på reglerne for og tilsynet med foreninger, der tidligere har været realkreditinstitutter. |
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr   10 09 24 85 www.oem.dk
|