Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:19. december 2008Sundhedspolitisk kt.2008-12103-955lybhSvar på spørgsmål nr. 23 fra ERU
Besvarelse af spørgsmål nr. 23 (Alm. del), som Folketingetserhvervsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 11. november 2008.Spørgsmål nr. 23 (Alm. del):
”Under henvisning til artiklen fra Politiken 7. november 2008: ’Unge bliver syge afnetpoker’ bedes ministeren oplyse, hvilke tiltag han vil tage for at imødegå ungesmisbrug af spil på nettet?"
Svar:
Jeg kan oplyse, at regulering af internetspil henhører under Skatteministeriet, somjeg til brug for besvarelse af spørgsmålet har indhentet udtalelse fra. Skatteministe-riet bemærker følgende:”Det følger af tips- og lottoloven, at der kun kan gives bevilling til udbud af spil,lotterier og væddemål til ét selskab. Danske Spil A/S har fået tildelt denne bevil-ling. Spil på internettet er omfattet af tips- og lottoloven og dermed af DanskeSpil`s bevilling. Det er derfor ulovligt for andre end Danske Spil via internettet atudbyde sådanne spil mv., der er rettet mod Danmark.Danske Spil har afstået fra at udbyde pokerspil på nettet. Det indebærer, at den ispørgsmålet nævnte Politiken-artikel omhandler netpokerspil, som foregår på spil-lehjemmesider, der ikke er undergivet dansk regulering.Vedrørende unge og ludomani kan oplyses, at Socialforskningsinstituttet i forlæn-gelse af de to faser i den landsdækkende undersøgelse af ludomani, som blev sat igang af skatteministeren i 2004, for nylig har offentliggjort en undersøgelse af deunges spillevaner.Første del af den landsdækkende ludomaniundersøgelse viste, at der findes ca.5.000 aktuelle ludomaner i Danmark i alderen 18 – 74 år, hvilket var lavere endtilsvarende undersøgelser i Norge og Sverige, mens anden del belyste en rækkekarakteristika for problemspillere sammenlignet med ikke-problemspillere.Undersøgelsen af de unge viser, at der ud fra en bred definition er knap 33.000 12-17-årige, der udviser risikoadfærd i forhold til pengespil. Ud fra en mere restriktivdefinition viser SFI’s undersøgelse, at der er ca. 1.500 12-17-årige med muligespilleproblemer og ca. 500 med klare spilleproblemer.Alt i alt vurderer SFI – ved en sammenligning med en norsk undersøgelse – at derer flere unge i Norge end i Danmark, der har problemer med spil, svarende til re-sultatet af voksenundersøgelsen.I undersøgelsen er ligeledes vist, hvor mange unge der har spillet pengespil på in-ternettet. Undersøgelsen viser, at 6 pct. af de 12-14-årige, der har spillet pengespil,
2har spillet på internettet, mens andelen er 16 pct. for de 15-17-årige. Det mest po-pulære spil blandt de unge på internettet er poker.En reguleret (delvis) liberalisering af spillemarkedet vil give bedre forhold og støt-tes af bl.a. Michael Jørsel fra Center for Ludomani. Regeringen undersøger i øje-blikket muligheden for at gennemføre en sådan reguleret liberalisering, og resulta-terne af både ”ungeundersøgelsen” og de tidligere ludomaniundersøgelser vil indgåi disse overvejelser.”Jeg kan henholde mig til Skatteministeriets oplysninger og kan hertil oplyse, atMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse administrerer to tredjedele af en afgift på1 pct. af bruttoindtægten på gevinstgivende spilleautomater til behandling af ludo-mani, mens den sidste tredjedel administreres af Ministeriet for Videnskab, Udvik-ling og Teknologi til forskning i ludomani, jf. § 26 i Lov om gevinstgivende spil-leautomater. I 2008 støttede Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse således be-handling af ludomani med 14,8 mio. kr.