Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. oktober 2009
Besvarelse af spørgsmål 225 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den
10. september 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Chr.
Lund (S).
Spørgsmål 225:
Kan ministeren forklare logikken i, at hoteller og restaurationer medstreng erhvervsmæssig indsats kun får en momsafløftning på 25 pct., nårandre erhvervsvirksomheder får fuldt fradrag for momsen? Hvad vil detbetyde for staten, og hvad vil det betyde for erhvervet, hvis hoteller ogrestaurationer fik fuldt fradrag for erhvervsmæssig aktivitet? Kan mini-steren bekræfte, at turistbranchen i Tyskland og i Sverige offensivt benyt-ter den manglende afløftning af momsen i Danmark i deres brochurerrettet mod udlændinge? Kan ministeren bekræfte, at it- konferencenCISCO er flyttet til Berlin begrundet netop i den manglende momsafløft-ning? Kan Ministeren bekræfte, at Danmark alene ved denne konferencesflytning til Berlin har mistet et stort millionbeløb?Svar:
Skattereglerne omkring restaurationer og hoteller hører under Skattemini-steriet. Jeg har derfor bedt skatteministeren besvare spørgsmålet, hvortiljeg henholder mig:”Lad mig indledningsvist præcisere, at den begrænsede momsfradragsretpå 25 pct. udelukkende vedrører virksomheders indkøb af hotel- og re-staurationsydelser af strengt erhvervsmæssig karakter. Baggrunden forreglen skal ses i lyset af, at netop disse ydelser kan siges at indeholde etvist element af fornøjelse.Efter momslovens § 42, stk. 1, nr. 5 og 6, er der ikke fradrag for udgiftertil restaurations- og hotelydelser. Dette er en fradragsbegrænsning, som eri overensstemmelse med direktivets artikel 176, skt. 1 og 2 – en stand-still bestemmelse, der kan opretholdes, indtil der kommer fælles EU-regler for, hvilke udgifter der giver ret til fradrag, og hvilke der ikke gør.Det er dog muligt at lempe eller ophæve begrænsningen.I 1995 besluttede den daværende regering, Venstre og Det KonservativeFolkeparti som led i finanslovsaftalen for 1995 imidlertid at indføre enlempelse i fradragsbegrænsningen, og der gives nu 25 pct. fradrag afmomsudgifter til restaurations- og hotelydelser. Lempelsen var begrundeti en begrænsning fra 1987 i virksomhedernes mulighed for at fratrækkeudgifter til restaurationsbesøg i skatteregnskabet. Den skattemæssige fra-dragsbegrænsning betød nedgang i antallet af restaurationsbesøg, idet
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
virksomheder i større grad valgte at bespise forretningsforbindelser i egnekantiner – og med fuld skattemæssigt fradrag.På den baggrund blev der i 1995 indsat en regel i § 42, stk. 2 om, at virk-somheder kan fratrække 25 pct. af momsen på restaurations- og hotelud-gifter, hvis udgiften er af streng erhvervsmæssig karakter.Med hensyn til de økonomiske konsekvenser af en ophævelse af den be-grænsede momsfradragsret kan jeg oplyse, at et embedsmandsudvalgunder Økonomi- og Erhvervsministeriet er ved at udarbejde en undersø-gelse af turismens rammevilkår. Denne vil indeholde en analyse af kon-sekvenserne af en ophævelse af den begrænsede momsfradragsret på ho-tel- og restaurantydelser. Udvalget forventes at afrapportere inden for enoverskuelig tidshorisont.Jeg ønsker på den baggrund ikke at foregribe udvalgets analyser i dennebesvarelse, men rapporten om turismens rammevilkår vil blive sendt tilErhvervsudvalget, så snart den foreligger.Med hensyn til turistbrancherne i Tyskland og Sverige er jeg ikke be-kendt med deres brochurer eller indhold. Jeg har fået oplyst af en konfe-rencearrangør, at CISCO konferencen ikke afholdes i Danmark, og atårsagen hertil skulle være de danske momsregler på området.”