Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
722223_0001.png
722223_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. september 2009

Endelig besvarelse af spørgsmål 189 alm. del stillet af

Erhvervsudvalget den 17. juli 2009 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk

Spørgsmål 189

Skal vedtægter for en ejerforening af sommerhusejere være tinglyst for athave juridisk gyldighed? Har vedtægter, der er vedtaget i enighed af enlovlig indvarslet generalforsamling, som har bestemt, at den ønsker atspare pengene til tinglysningen, gyldighed over for eksempelvis fogedret-ten?

Svar:

Jeg har anmodet Justitsministeriet om bidrag til besvarelse af spørgsmå-let. Justitsministeriet oplyser følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Der gælder efter dansk ret ikke et krav om, at rettigheder over fast ejendomskal tinglyses. En rettighed over en fast ejendom, der ikke er tinglyst, kan så-ledes godt have juridisk gyldighed og vil kunne påberåbes ved domstolene.Det følger imidlertid af tinglysningslovens § 1, at alle rettigheder over fastejendom skal tinglyses for at få gyldighed mod aftaler om ejendommen ogmod retsforfølgning.Ved tinglysning opnår rettigheden prioritetsbeskyttelse i forhold til andre ret-tigheder, som stiftes over ejendommen. Tinglysning er således en sikrings-akt.En rettighedshaver, som ikke sørger for at få sin ret tinglyst, risikerer såledesat få sin ret fortrængt af andre rettighedshavere (ekstinktion). Det vil sige, atder vil være risiko for, at en senere aftaleerhverver eller kreditor ikke vilskulle respektere rettigheden. Rettighedens fortrængning er dog betinget af,at den senere aftaleerhverver eller kreditor selv får tinglyst sin rettighed, ogat erhververen ifølge aftalen er i god tro om den utinglyste ret, jf. tinglys-ningslovens § 1, stk. 2.
2/2
Ejerforeningsvedtægter, der udgør en rettighed over en fast ejendom, kantinglyses på de ejendomme, som vedtægten vedrører. Ejerforeningsved-tægter tinglyses sædvanligvis som byrde (servitut), men kan, hvis ved-tægterne indeholder en sikkerhedsret, tillige tinglyses pantstiftende. Skalejerforeningens krav i henhold til vedtægten kunne påberåbes over forsenere aftaleerhververe i god tro eller over for andre kreditorer, eller gø-res gældende i tilfælde af tvangsauktion ved fogedretten, er det en forud-sætning, at sikkerhedsretten tillige er tinglyst pantstiftende”.