Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del
Offentligt
695533_0001.png
695533_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
2. juni 2009

Besvarelse af spørgsmål 134 alm. del stillet af Erhvervsudvalget efter

ønske fra Christine Antorini (S) den 4. maj 2009.

Spørgsmål 134:

Hvilke initiativer har ministeren gennemført, for at virksomheder kan fårådgivning om at omlægge deres produktion til mere miljøvenlig produk-tion?

Svar:

Økonomi- og Erhvervsministeriet har udarbejdet ”Klimakompasset”(www.klimakompasset.dk) i samarbejde med DI. Klimakompasset er etgratis internetbaseret værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at be-regne deres CO2-udledning, udarbejde en klimastrategi og opnå konkretereduktioner og besparelser. Økonomi- og Erhvervsministeriet har indledtet samarbejde med DI med henblik på at udbygge Klimakompasset meddet såkaldte ”Scope 3”, som bl.a. inddrager underleverandørers klimapå-virkning i virksomhedens samlede CO2-udledning. Den udbyggede ver-sion vil endvidere indeholde redskaber, som hjælper virksomhederne medat udarbejde klimarapporter. Den udbyggede version forventes klar i lø-bet af 2010.Økonomi- og Erhvervsministeriet har endvidere gennemført projektet”Overskud med Omtanke” (www.samfundsansvar.dk), hvor mere end12.500 ledere og medarbejdere i danske små og mellemstore virksomhe-der er blevet undervist i at arbejde med samfundsansvar som et strategiskkonkurrenceparameter. Miljøaktiviteter har været et af fokusområderne iundervisningen, herunder forureningsforebyggelse, affaldsminimering,materiale- og energireduktion samt miljøledelse. Projektet blev gennem-ført i perioden 2005 til 2007.Som led i gennemførelse af regeringens handlingsplan for virksomhederssamfundsansvar vil Økonomi- og Erhvervsministeriet understøtte danskevirksomheders arbejde med forretningsdrevet samfundsansvar, herundermiljøaktiviteter. Dette vil bl.a. ske gennem konferencer, branchekampag-neaktiviteter, rådgivning af regionale væksthuse mv. Økonomi- og Er-hvervsministeriet har derudover bl.a. indledt et arbejde med henblik på atfremme det såkaldte ”Cradle-to-Cradle” princip blandt danske erhvervs-virksomheder. Princippet går ud på at designe produkter på en sådan må-de, at affaldet fra produkterne bliver næringsstoffer for fremtidige genera-tioner af produkter og råmaterialer.Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri gen-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
nemfører også initiativer, for at virksomheder kan få rådgivning til atomlægge deres produktion til mere miljøvenlig produktion.Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet modtaget følgende udtalel-se fra Miljøministeriet, hvortil jeg kan henholde mig:"Som en del af gennemførelsen af regeringens handlingsplan for miljøef-fektiv teknologi er der etableret et sekretariat for miljøeffektiv teknologi iMiljøstyrelsen. Sekretariatet vejleder virksomheder, iværksættere og for-skere, der arbejder med udvikling og markedsføring af miljøeffektiv tek-nologi. Vejledningen omfatter bl.a. vurdering af projektideer, hjælp til atfinde tilskuds- og finansieringsmuligheder, samarbejdspartnere samt vej-ledning i tilknytning til udformning af projektansøgninger. Sekretariatethar særligt fokus på at vurdere det miljømæssige potentiale i nye ideer ogprojekter".Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet modtaget følgende udtalel-se fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, hvortil jeg kanhenholde mig:"Der henvises til ministeriets bidrag til spørgsmål 135".