ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

19. december 2008

 

 

Endelig besvarelse af spørgsmål 11 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 27. oktober 2008 efter ønske fra Colette L. Brix (DF)

 

 

 

Spørgsmål:

Ifølge de gældende regler skal en aktionær afgive et købstilbud til de resterende aktionærer, såfremt vedkommende opnår kontrol med mindst 33 pct. af aktierne i et aktieselskab. Men den seneste tids sager – f.eks. den komplicerede sag vedr. Nordic Tankers – har skabt uklarhed om tolkningen af 33 procentgrænsen i forbindelse med komplicerede optionsordninger. På den baggrund bedes ministeren oplyse, om hun vurderer, at reglerne om obligatorisk indløsningstilbud i selskabslovgivningen beskytter småaktionærerne?

 

Svar:

I forlængelse af min foreløbige besvarelse til udvalget den 21. november 2008 kan jeg oplyse, at Finanstilsynet efter forelæggelse for Fondsrådet den 2. december 2008 har truffet afgørelse i sagen om Nordic Tankers A/S, som der henvises til i spørgsmålet. Afgørelsen er samtidig blevet offentliggjort.

 

Finanstilsynet har oplyst, at der ved afgørelsen nu er fastlagt en praksis, hvorefter der er mulighed for at lægge vægt på realiteterne bag en optionsaftale, således at aktiernes stemmerettigheder medregnes, når det skal fastslås, om erhververen har fået kontrol med et selskab. I det konkrete tilfælde er stemmerettigheder omfattet af optionsaftaler med andre aktionærer således blevet medregnet til Bryde Gruppen ApS' erhvervelser.

 

Udgangspunktet er, at ejendomsretten til de aktier, der giver stemmeret, skal erhverves, førend aktierne kan medregnes til aktionærens besiddelser og dermed eventuelt udløse pligt til at fremsætte et overtagelsestilbud til de øvrige aktionærer. Optionsaftaler, der indebærer en stemmeret for køberen, vil derfor som udgangspunkt ikke medføre pligt til at fremsætte et overtagelsestilbud, da ejendomsretten til aktierne først overdrages ved udnyttelsen af optionen.

 

Finanstilsynets afgørelse fastslår imidlertid, at realiteterne bag en konkret optionsaftale må tages med i betragtning. Det vil således efter en konkret bedømmelse være muligt at medregne stemmerettigheder fra aktier omfattet af optionsaftaler, selv om ejendomsretten til aktierne endnu ikke er overdraget.

 

På baggrund af Finanstilsynets afgørelse og den nu fastlagte praksis finder jeg, at mindretalsaktionærerne i tilstrækkelig grad er beskyttet mod forsøg på omgåelse af reglerne om overtagelsestilbud ved indgåelse af optionsaftaler.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk