Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
698167_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
12. juni 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 16. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål 92 alm. del, stillet efterønske fra Kim Mortensen (S), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 92:

"Kan ministeren redegøre for baggrunden for, at el, der produceres på baggrundaf forgasning af for eksempel skovflis, vil opnå en pris på 74,5 øre/kWh, mens el,der produceres på baggrund af afbrænding af samme brændsel, kun vil opnå etpristillæg på 15 øre/kWh?"

Svar:

§ 45 i Lov om fremme af vedvarende energi specificerer, at elektricitet fremstillet ved afbrænding afbiomasse er berettiget til et pristillæg på 15 øre/kWh. Efter § 44 er elektricitet, som produceres ved bio-gas, forgasningsgas fremstillet ved biomasse, stirlingmotorer og andre særlige elproduktionsanlæg medbiomasse som energikilde berettiget til en fast afregningspris på 74,5 øre/kWh, hvis der kun anvendesbiommasse. Hvis der kun delvist anvendes biomasse opnås et pristillæg på 40,5 øre/kWh for den del afelektriciteten, der produceres på basis af biomasse.Denne forskelsbehandling sker for at fremme nye teknologier, som vurderes at kunne få en væsentligbetydning for den fremtidige el- og varmeforsyning. Disse umodne teknologier kræver et forholdsvishøjt tilskud for at være selskabsøkonomisk rentable. I store centrale kraftværker baseret på dampturbi-ner, er det rentabelt at producere el fra biomasse ved et noget lavere tilskud.De teknologibestemte støtteniveauer er fastlagt for at sikre både udvikling af nye teknologier og storska-la anvendelse af biomasse til elproduktion med en effektiv anvendelse af PSO midlerne.Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk