Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
673401_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
27. april 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 3. april 2009 stillet mig følgende spørgsmål 79 alm. del, som jeghermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 79:

"Ministeren bedes kommentere den kritik, som Klaus Illum i bogen "Om-tanke - Ved vendepunktet vedvækstens grænser" i kapitel 4 retter mod Energistyrelsen."

Svar:

I bogen kritiserer Klaus Illum (KI) blandt andet begrebet bruttoenergiforbrug, der fremkommer vedsammenlægning af brændsel, varme og el. Bruttoenergiforbruget indgår i Energistyrelsens årlige energi-statistik. KI mener, at bruttoenergiforbruget er irrelevant, fordi en energienhed brændsel, en energien-hed varme og en energienhed el ikke meningsfyldt kan lægges sammen.At der for eksempel er forskel på en enhed brændsel, en enhed varme og en enhed el, er hverken nyt el-ler Energistyrelsen ubekendt. Forskellige energiformer har forskellig kvalitet eller forskellig exergi (ellerenergeia, som KI kalder det). Erkendelsen heraf ligger faktisk bag mange års dansk indsats for fjern-varme, kraftvarme, begrænsning af elvarme, introduktion af varmepumper m.v. med henblik på opnåel-se af høj effektivitet i energiomsætningen.Anvendelsen af bruttoenergi-begrebet i energistatistikker m.v. er ikke udtryk for en ”…religiøst begrun-det benægtelse ….”, som KI udtrykker det. Energistyrelsens statistik udarbejdes på grundlag af de ret-ningslinier, der er udstukket af EU og IEA. Dette sikrer, at internationale sammenligninger er mulig.Samlet finder jeg ikke KI’s kritik berettiget.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk