Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             6. april 2009

J nr.              


Energipolitisk Udvalg har i brev af 19. marts 2009 stillet mig følgende spørgsmål 64 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 64:

 

”Vil ministeren opstille en sammenligning af afsætningsmuligheder og priser for biogas i Nordtyskland og Sønderjylland?”

Svar:

 

I den danske debat om de økonomiske vilkår for biogasanlæg er der flere gange blevet henvist til, at den støtte, der opnås til biogasbaseret elproduktion i Tyskland, skulle være væsentlig mere favorabel, end den tilsvarende danske.

Det glemmes som regel i denne sammenhæng, at danske biogasanlæg er begunstiget af vores etablerede infrastruktur med mange fjernvarme- og kraftvarmeværker. Derfor kan danske biogasanlæg typisk opnå indtægt fra både el- og varmeproduktion, hvorved de opnår højere støtte og generelt bedre økonomi end tilsvarende tyske anlæg, som sjældent har mulighed for levering til fjernvarme- og kraftvarmeværker. Dette forhold er i høj grad gældende i Sønderjylland, som er relativt tæt dækket med decentrale kraftvarmeværker, der anvender naturgas.

Under danske forhold kan et biogasanlæg, som leverer gas til 1-2 MW elproduktion, opnå en støtte på 2,5-2,7 kr./m3 metan ved levering til et decentralt kraftvarmeværk. Et tilsvarende anlæg i Tyskland, som ikke har adgang til salg til et decentrale kraftvarmeværk, vil få en elafregning på lidt over 80 øre/kWh. Hvis støtteandelen (når markedsprisen for el er trukket fra) skønnes at være 45 øre/kWh og elvirkningsgraden anslås til 38 pct., vil støtten til sammenligning kunne opgøres til 1,7 kr./m3 metan, dvs. væsentligt mindre end i Danmark. Der kan tænkes situationer, hvor et givent biogasanlæg med en given biomasse og givne afsætningsmuligheder vil opnå højere støtte under tyske regler end under danske. Men generelt må de danske regler bedømmes som værende mere favorable end de tyske.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard