Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato        5. november 2008

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. oktober 2008 stillet mig følgende spørgsmål 6 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 6:

 

" Ministeren bedes kommentere artiklen på www.videnskab.dk offentliggjort den 14. oktober 2008: "Gletscher flygter fra varmt bundvand". Vil ministeren herunder oplyse, om ministeren er i besiddelse af andre oplysninger eller (nyere) forskningsresultater end den i artiklen citerede danske forsker?”

 

Svar:

 

De seneste forskningsresultater om isbræen i Jakobshavn, der er publiceret i Nature Geoscience og refereret på bl.a. www. videnskab.dk, bidrager bl.a. til en bedre forståelse af koblingen mellem havstrømme og gletschere, og indikerer, at tilbagerykningen af isfronten ved Ilulissat/Jakobshavn formodentlig er forårsaget af flere faktorer, herunder ændringer i havstrømme og ændringer i luft-temperaturen.

 

De særlige bundforhold ved netop denne fjord tillader det varme havvand at trænge helt ind til isranden i bunden af fjorden, men årsagerne til de observerede ændringer i havstrømmene langs Grønland er desværre kun dårligt belyste i artiklen.

 

Jeg er ikke bekendt med at der skulle foreligge nogle nyere publicerede undersøgelser.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Connie Hedegaard