Notits om de menneskeretlige aspekter af et forslag om økonomisk kompensation til lokalbefolkningen ved opsætning af vindmøller på land

 

Det spørgsmål har været rejst, om naboer til f.eks. højspændingsmaster eller svinefarme vil blive udsat for diskrimination i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), hvis lovgiver alene måtte beslutte at tildele økonomisk kompensation til naboer til vindmøller.

 

Bestemmelsen i EMRK artikel 14 om forbud mod forskelsbehandling kan kun påberåbes i sammenhæng med en af de rettigheder og friheder, der er beskyttet i EMRK med tilhørende protokoller. Naboer til f.eks. højspændingsmaster eller svinefarme vil ikke med en sådan ordning blive udsat for et ”indgreb” i deres ret til beskyttelse af fast ejendom efter artikel 1 i 1. tillægsprotokol til EMRK, selv om naboer til vindmøller får økonomisk kompensation.

 

Allerede fordi en sådan ordning som nævnt ikke er omfattet af artikel 1 i 1. tillægsprotokol, vil ordningen ikke være i strid med EMRK artikel 14.