Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
641008_0001.png
641008_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
5. februar 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål 46 alm. del, som jeghermed skal besvare.

Spørgsmål 46:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. januar 2009 fra Sergio Fox, Roskilde, jf. EPU alm.del - bilag 137.

Svar:

Der henvises i artiklen, som er vedlagt Sergio Fox’s anmodning om foretræde for Energipolitisk Udvalg,til en kritik, som Sergio Fox i 2003 har rettet mod pensionistordningen. Jeg har bedt Energistyrelsensvare, hvilket jeg kan henholde mig til:”Ordningen gav mulighed for tilskud til energisparende foranstaltninger i pensionisters bolig. I følgeordningen kunne der ydes tilskud til vinduesudskiftninger, hvis en energikonsulent, der var godkendt tilenergimærkning af bygninger, ved en beregning efter fastsatte regler godtgjorde, at der var besparelserforbundet med udskiftningen. Kritikken blev fremsat på baggrund af en rapport fra december 2002 ud-arbejdet af Raadvad-centeret. I rapporten rejses kritik af energikonsulenternes anbefalinger af udskift-ning af vinduer. Kritikken er specielt rettet mod fejl i energikonsulenternes beregningsforudsætninger.Med henblik på uddybningen af dette spørgsmål, udarbejdede By og Byg, Statens Byggeforskningsinsti-tut på Energistyrelsens foranledning den 5. september 2003 en uddybende rapport om dette spørgsmål.Det konkluderes i denne rapport, at Raadvad-centerets undersøgelse baserer sig på et meget spinkeltgrundlag, men at der ikke desto mindre er behov for at etablere klare retningslinjer og ensartede forud-sætninger for konsulenterne til brug for beregningerne i forbindelse med pensionistordningen. Disseanbefalinger blev implementeret efterfølgende. Pensionistordningen ophørte i øvrigt ved udgangen af2003.Rigsrevisionen udarbejdede i september 2004 rapport om ”Energistyrelsens tilsyn med energikonsulen-ter og kontrol med energibesparende tilskud”. Rapporten omfattede de daværende energimærkeordnin-ger for små og store bygninger og udbetaling af tilskud under pensionistordningen. Rigsrevisionen på-talte en række fejl ved administrationen af energimærkningsordningerne, herunder at hjemmelsgrund-lager for opkrævningen af gebyrer fra konsulenter ikke var på plads, og at Energistyrelsens kontrol af ogtilsyn med udbetalinger under pensionistordningen ikke havde været tilfredsstillende. Det bemærkes, atRigsrevisionens kritik af administrationen af pensionistordningen ikke relaterede sig til det specifikkespørgsmål om vinduesudskiftninger, men forholdt sig til omfanget og opfølgningen af stikprøvekontrol-KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Side 2/2
ler.Den daværende økonomi- og erhvervsminister, Bendt Bendtsen, der var ansvarlig ressortminister, rede-gjorde den 17. januar 2005 over for statsrevisorerne for hvorledes der ville blive fulgt op på Rigsrevisio-nens kritik, herunder at regeringen ville fremsætte lovforslag til en ny lov om energimærkningen. Disseforanstaltninger blev gennemført, og Rigsrevisionen oplyste til statsrevisorerne i et notat af 3. maj 2006,at Rigsrevisionen fandt sagen for afsluttet, idet Rigsrevisionens opfølgning på kritikpunkterne havdevist, at Energistyrelsens opstramning af tilsyn, kontrol og kvalitetskrav i forhold til energimærknings-ordningerne var tilfredsstillende.På baggrund af aftalen mellem regeringen, S, DF, R og SF af 10. juni 2005 om den fremtidige energispa-reindsats og aftalen mellem regeringen, S, DF, SF, R og NA af 21. februar 2008 om den danske energi-politik i årene 2008-2011, er der blevet gennemført en evaluering af samtlige danske energispareaktivi-teter. Evalueringen blev offentliggjort den 23. december 2008. Evalueringen anfører fvsa. mærknings-ordningen bl.a., at ”samlet set er energimærkningsordningen ikke omkostningseffektiv i sin nuværendeudformning”. Evalueringen forholder sig alene til omkostninger og besparelseseffekt, hvorimod Rigsre-visionens kritik fra 2004 forholdt sig til Energistyrelsens administration af ordningen. Der er således in-gen relation mellem de forhold, som blev påtalt af henholdsvis Rigsrevisionen i 2004 og af evalueringeni 2008. ”Der pågår for indeværende drøftelser med ordførerne for partierne bag energiaftalen fra februar 2008om opfølgningen på evalueringen, herunder energimærkningen. Disse drøftelser skal ses i sammenhængmed opfølgningen på energiaftalen, hvorefter regeringen inden 1. marts 2009 skal fremlægge et oplægtil en strategi for reduktion af energibesparelser i bygninger. Jeg forventer derfor, at vi som led i densamlede strategi for energibesparelser, også vil fastlægge nødvendige tiltag i forhold til energimærk-ningsordningen.
Med venlig hilsen
Lars BarfoedFg. klima- og energiminister