|
|
|
Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato            16. februar 2009 J nr.             |
|
Energipolitisk Udvalg har i brev af 21. januar 2009 stillet mig følgende
spørgsmål 42 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
"Vil ministeren
sende udvalget et pædagogisk opbygget notat, der beskriver afgifts og
tilskudssystemet, når gylle og gyllefiber omdannes til biogas, der
a) anvendes i kraft varme anlæg,
b) opgraderes til naturgasnettet?â€
I kraft af Energiaftalen af 21. februar 2008 og dennes udmøntning ved lov i juni 2008 får alle nye og eksisterende biogasanlæg en fast afregningspris på 74,5 øre/kWh-el eller et fast pristillæg på 40,5 øre/kWh-el, når biogas anvendes sammen med naturgas. Afregningspris og pristillæg prisreguleres årligt med 60 pct. af stigningen i nettoprisindekset.
Det er støtte med pristillægget på 40,5 øre/kWh, der er relevant at opgøre, når støtten til kraftvarme ønskes sammenlignet med, hvad en tilsvarende støtte til opgradering af biogas, som indpumpes på naturgasnettet, kunne være. Derfor gennemgås dette først.
Når biogas erstatter naturgas på et decentralt kraftvarmeværk, støttes anvendelsen af biogas på tre måder, som skal summeres for at nå frem til den samlede støtte.
1. I kraft af Energiaftalen af 21. februar 2008 og følgelovgivningen støttes biogasbaseret elproduktion med et PSO-finansieret tilskud på 40,5 øre/kWhel med en årlig regulering svarende til 60 pct. af stigningen i nettopris-indekset.
2. Ligeledes i kraft af Energiaftalen er nu indført CO2-afgift på naturgas til elproduktion for værker udenfor kvoteordningen. Biogas til elproduktion er ikke pålagt denne afgift.
3. Naturgas, som anvendes til varmeproduktion, er pålagt afgift. Biogas til varmeproduktion er ikke pålagt denne afgift.
Den støtte, en konkret anvendelse af biogas opnår i et givet kraftvarmværk, afhænger af, hvor effektivt biogassen udnyttes til kraftvarmeproduktion.
Jeg kan for nærmere detaljer henvise til Energistyrelsens notat af 9. februar 2009, som er bilagt. Det fremgår heraf, at der aktuelt opnås en støtte, der varierer mellem 2,50 og 2,70 kr. pr. Nm3 metan eller 70-75 kr./GJ, når biogas anvendes i stedet for naturgas til kraftvarmeproduktion med knap 40 pct. elvirkningsgrad og 85-90 pct. totalvirkningsgrad.
Når et biogasanlæg er eller bliver etableret med et separat kraftvarmeanlæg, som ikke er kombineret med naturgas, støttes den biogasbaserede elproduktion med den faste pris på 74,5 øre/kWh. Støtteelementet heri udgøres af forskellen imellem markedsprisen og de 74,5 øre/kWh. I gennemsnit kan det forventes, at denne støtte i niveau vil svare til det pristillæg på 40,5 øre/kWh, som gives når biogas anvendes på i øvrigt naturgasfyrede værker. Men støtten til separat etablerede anlæg vil variere mere fra år til år som følge af variationer i markedsprisen på el.
Disse biogasanlæg, som afregnes med fast pris, vil som regel være gårdbiogasanlæg eller anlæg, der etableres i tilknytning til halm- eller flisfyrede varmeværker. Den samlede støtte til anvendelse af biogas i disse situationer – som også indeholder støtte via afgiftsfritagelse til varmen fra biogassen – varierer afhængigt af, om varmen fra det biogasbaserede kraftvarmeanlæg kan udnyttes, og om den i givet fald erstatter afgiftsbelagt varme. Støtten vil i disse tilfælde typisk være betydeligt lavere, end den støtte som gives, når biogas erstatter naturgas. Den vil afhænge af den konkrete anvendelse og er ikke uddybet mere i dette svar, da spørgsmålet er forstået som havende fokus på støtten i forbindelse med erstatning af naturgas med biogas på de decentrale kraftvarmeværker.
Der er med gældende lovgivning ikke støtte til opgraderet biogas, som indpumpes på naturgasnettet.
Connie Hedegaard