Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato        17. februar 2009

J nr.          

Energipolitisk Udvalg har i brev af 20. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål 35 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 35

 

”Ministeren bedes kommentere Ritzau-telegram af 12. januar 2009: "Forskere: Magnetfelt påvirker klimaet"”.

 

 

Svar:

Ritzau-telegrammet af 12. januar 2009 refererer til en artikel af to forskere fra henholdsvis Århus Universitet og GEUS om sammenhængen mellem jordens magnetfelt og forholdet mellem lette og tunge iltisotoper i kalkaflejringer i drypstenshuler i Kina og Oman.

 

Som jeg har fået det oplyst, viser studiet af de fortidige forhold, at der igennem de sidste 5000 år er en god korrelation mellem Jordens tidlige magnetfelt og de nævnte klimadata, som hovedsageligt er forklaret ved Jordens ændrede bane omkring solen i den forløbne tid. Herudover finder de to forskere et signal, som peger på at Jordens magnetfelt ser ud til at have påvirket nedbøren i de undersøgte områder.

 

Studiet fortæller intet om, i hvor høj grad solen har påvirket klimaet gennem de sidste 150 år. Resultaterne beviser ikke, at Jordens magnetfelt er en vigtig faktor i det globale klima, men blot, at det kan være en af flere parametre, der har betydning for visse aspekter af klimaet i bestemte områder. Resultaterne for især den ene drypstenshule peger på en sandsynlig sammenhæng mellem variationer i Jordens magnetfelt og små variationer i forholdet mellem lette og tunge iltisotoper det pågældende sted. Forfatterne angiver, at denne sammenhæng kan være til støtte for hypotesen om en sol-klima forbindelse via kosmisk stråling og skydannelse på 5000 års tidsskalaen, men angiver intet om styrken af denne relation.  

 

Undersøgelserne peger således på, at det er vigtigt at forstå hvilken rolle ændringer i solen spiller for klimaet over tid, og desuden at Jordens magnetfelt er en ny parameter, som muligvis bør indgå ved vurderinger af klimaændringer på denne tidsskala.

 

Jeg finder derudover ikke anledning til at indgå i en nærmere faglig diskussion af de forskellige synspunkter på undersøgelsens videre perspektiver, som refereres i Ritzau-telegrammet af 12. januar 2009.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard