Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

12. januar 2009         

                         

Energipolitisk Udvalg har i brev af 18. december 2008 stillet mig følgende spørgsmål 32 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 32

 

 â€Ministeren bedes kommentere artiklerne i Jyllands-Posten den 15. december 2008: "Klodens temperatur falder" og "Hvorfor bliver det ikke varmere" og herunder oplyse, hvordan ministeren fremover agter at inddrage FN's klimapanel i fastlæggelsen af klimapolitikken, efter at panelets forudsigelser Ã¥benbart ikke har holdt stik.”

 

Svar:

 

Medieinteressen for udviklingen i den globale middeltemperatur i sammenhæng med klimaforandringerne, må tolkes som noget positivt. Men man må konstatere, at disse artikler begge tager udgangspunkt i en meget snæver fortolkning af temperaturudviklingen. Begge artikler konkluderer, på baggrund af temperaturudviklingen siden 1998, at den globale opvarmning så at sige er gået i stå, fordi 1998 var det hidtil varmeste år registreret, og de 10 efterfølgende år alle har haft en lavere gennemsnitstemperatur.

 

1998 var et særligt varmt år på grund af en kraftig naturlig varmeafgivelse fra havet til atmosfæren, kaldet El-Niño. Derfor giver det ikke det fulde billede af de seneste års udvikling i jordens gennemsnitstemperatur, når man vælger at fokusere på dette ene år som reference.

 

Desuden viser målinger foretaget af University of East Anglia og det Britiske Met Office Hadley Center, at de 10 varmeste år man har registreret, siden målinger begyndte omkring år 1850, alle ligger efter 1997.

 

Omend avisartikler som disse, og den efterfølgende debat herom, er interessante, så skal vores klimapolitik naturligvis være funderet i bredt anerkendte vurderinger af den nyeste klimaforskning. FN’s klimapanel (IPCC) er netop nedsat med det formål, at give beslutningstagere en videnskabelig vurdering af den nyeste forskning i relation til klimaforandringerne.

 

Det vil fortsat være sådanne vurderinger vores klimapolitik, og de igangværende internationale klimaforhandlinger under FN, vil basere sig på.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard