Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             18. december 2008

J nr.              


Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål nr. 22 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 22:

 

"Ministeren bedes kommentere det materiale, Håndværksrådet anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget den 27. november 2008, jf. EPU alm. del - bilag 71."

 

Svar:

 

Håndværksrådets præsentation giver en udmærket beskrivelse af de muligheder og fordele, der er ved anvendelse af solvarme, samt af den udbygning af solvarme der sker i Europa.

I præsentationen bemærkes, at energiaftalen fra februar 2008 ikke indeholder et ord om solvarme. Det betyder imidlertid ikke, at aftalen ikke vil have betydning for udbygningen med solvarme. Flere tiltag i aftalen kan få betydning for incitamentet til at installere solvarme.  F.eks. kan nævnes, at den højere CO2-afgift vil give en konkurrencefordel for solvarme. Samtidigt kan de strammere krav til energiforbruget i bygninger få betydning for udbygningen med solvarme, idet solvarme indgår som et middel til at bringe energiforbruget under energirammen i bygningsreglementet. I takt med at energikravene til bygninger strammes, vil solvarme i stigende grad være økonomisk konkurrencedygtig med mere traditionelle tiltag til at nedsætte energiforbruget.  

Der nævnes i oplægget en række forslag til nye konkrete tiltag til fremme af solvarme. Der er dog ikke præsenteret hverken samfundsøkonomiske omkostninger eller statsfinansielle udgifter for de foreslåede tiltag.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard