Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             12. januar 2009

J nr.              


Energipolitisk Udvalg har i brev af 25. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål 20 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 20:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21/11-08 fra Ribe Biogas A/S om afregning af biogas i forhold til varmeforsyningsloven, jf. EPU alm. del – bilag 58."

Svar:

 

Hensigten med forhøjelsen af afregningsprisen for biogasbaseret el, jf. den energipolitiske aftale af 21. februar 2008 og lovgivningen herom i juni 2008, er at forstærke incitamentet til biogasproduktion og opnå ny fremdrift i udbygningen af eksisterende og etableringen af nye biogasanlæg.

Ribe Biogas A/S anførte i sin henvendelse af 6. juni 2008 til Energipolitisk Udvalg, at varmeforsyningsloven i flere tilfælde hindrer, at en øget betaling for biogasbaseret el kan tilfalde biogasanlæggene, og at dette er i modsætning til hensigten med den forhøjede elafregning.

Energistyrelsen har i vedlagte notat redegjort for sagen, som vedrører lov om varmeforsyning. Det fremgår af lovens § 2, at biogasleverandører er omfattet af lovens bestemmelser for kollektive varmeforsyningsanlæg, når de leverer energi til bygningsopvarmning. Det fremgår endvidere af lovens § 20 b, at biogasselskaber i så tilfælde kan indregne et overskud. Overgrænsen herfor fastsættes af Energitilsynet efter en rimelighedsvurdering. Disse biogasselskaber er herved underlagt et såkaldt modificeret hvile-i-sig-selv princip.

Det er et vigtigt overordnet hensyn i varmeforsyningsloven at beskytte varmeforbrugerne. Fjernvarmeselskaber er naturlige monopoler, og deres energiforsyning er ikke i alle tilfælde konkurrenceudsat. Det er dog ikke dette, der er tilfældet, når biogas leveres til et i øvrigt naturgasfyret decentralt kraftvarmeværk.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard