Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
733537_0001.png
733537_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Dato 25. september 2009
J nr. 1003-0225
Energipolitisk Udvalg har i brev af 1. september 2009 stillet mig følgende spørgsmål 140 alm. del, somjeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF).

Spørgsmål 140:

"Er ministeren enig i, at hvis Danmark skal leve op til sine klimaforpligtelser, erogså det offentlige nødt til at gennemføre vidtgående energirenovering - og ikkekun dem, der har en tilbagebetalingstid på op til 5 år?"

Svar:

Energianvendelsen i staten udgør et særligt indsatsområde. Allerede i regeringens ”Handlingsplan foren styrket energispareindsats” fra 2005 blev der lagt op til, at den offentlige forvaltning har et særligtansvar for at være energieffektiv. I forlængelse af dette, er der med den energipolitiske aftale fra februar2008 lagt op til yderligere skærpelse af energispareindsatsen, og i oktober 2008 besluttede regeringen,at staten skal reducere energiforbruget med 10 pct. i 2011 set i forhold til 2006.For at nå målet om en 10 pct. reduktion i energiforbruget har jeg bedt Energistyrelsen revidere cirkulæ-ret fra 2005 om energieffektivitet i statens institutioner, som netop stiller krav om, at statslige instituti-oner skal gennemføre energirenoveringsprojekter, som har en tilbagebetalingstid på op til 5 år. I det re-viderede cirkulære er der lagt op til en rammestyring, således at det er det enkelte ministerium, som haransvaret for, at målet om en reduktion af energiforbruget på 10 pct. nås. Det er således op til det enkelteministerium at gennemføre de nødvendige energibesparende projekter. Jeg forventer, at der i staten vilblive realiseret projekter med både kort og længere tilbagebetalingstid.For at understøtte opnåelse af reduktion i statens energiforbrug bliver der med det reviderede cirkulæreindført bestemmelser om øget synliggørelse af ministeriernes energiforbrug. Således har hvert minister-område ansvaret for mindst en gang om året at indrapportere ministerområdets energiforbrug til encentral database. Ligeledes skal hvert enkelt ministerium beskrive deres energispareindsats på egenhjemmeside. Der vil samtidig blive etableret en ny hjemmeside, hvor oplysninger om statens energifor-brug og energispareindsats vil blive præsenteret.Transport- og energiministeren indgik i oktober 2007 en frivillig aftale med KL, som forpligter kommu-nerne til at leve op til de samme regler for energieffektiv adfærd, som gjaldt for staten i 2007. Som ogsåangivet i mit svar på spørgsmål 141, samarbejder Energistyrelsen netop nu med KL om at gennemføreen undersøgelse af energisparearbejdet i kommunerne. Resultatet af undersøgelsen forventes at forelig-ge primo 2010.KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Side 2/2
I januar i år indgik jeg en tilsvarende aftale om energieffektiv adfærd med Danske Regioner, hvor et sær-ligt fokusområde er sygehussektoren. Aftalen skal således være med til at sikre, at der tænkes energief-fektivt allerede inden opførelsen af de nye sygehuse.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard