Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
621333_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
5. december 2008
Energipolitisk Udvalg har i brev af 13. november 2008 stillet mig følgende spørgsmål 14 alm. del, somjeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

"Kan ministeren oplyse, hvem der har ansvaret for typegodkendelse af små vindmøller (husstandsmøl-ler), og hvordan man har sikret sig, at vedkommende sikrer fremdrift i godkendelsen og ikke lader sigfriste til at sylte arbejdet med typegodkendelse, fordi husstandsmøller udgør et mindre marked end sto-re møller?"

Svar:

Efter den gældende bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, op-stilling, vedligeholdelse og service af vindmøller skal vindmøller typegodkendes af en certificerendevirksomhed. Der er i øjeblikket fem virksomheder, der er godkendt til at kunne typegodkende vindmøl-ler. Fabrikanter/importører af vindmøller vælger selv den virksomhed, de vil anvende som certificeren-de virksomhed, og afholder selv omkostningerne herved.Energistyrelsen har oplyst, at der i øjeblikket er stor interesse for at få typegodkendt især importeredehusstandsmøller, og styrelsen er derfor i samarbejde med vindmøllegodkendelsessekretariatet påRisø/DTU i gang med at afsøge mulighederne for at få godkendt flere certificerende virksomheder til attypegodkende vindmøller.For små møller med et rotorareal på 5 m2eller derunder er kravene til typegodkendelse betydeligt for-enklet i forhold til kravene for større møller. Energistyrelsen undersøger p.t. ligeledes, om kravene kanforenkles yderligere, også for de møller som er noget større, dvs. op til 25 kW, uden at der gås på kom-promis med sikkerheden.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk