Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
723420_0001.png
723420_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
10. september 20091003-0224
Energipolitisk Udvalg har i brev af 26. august 2009 stillet mig følgende spørgsmål 138 alm. del, som jeghermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 138:

"Ministeren bedes oplyse, hvor meget CO2-udslippet vil stige på grund af øget transport, hvis entredjedel af Danmarks gasforbrug fremover skal leveres af flydende gas, som stammer fra bl.a.Mellemøsten, Australien, Nigeria og Indonesien?”

Svar:

Det er regeringens erklærede målsætning, at Danmark på lang sigt skal være uafhængig af fossilebrændsler – olie, kul og gas. Af hensyn til klimaet og miljøet skal energiproduktionen omstilles til ved-varende energi, som samtidig betyder, at vi ikke vil være afhængige af import af fossile brændsler. Ensådan målsætning betyder, at det danske samfund i de kommende år skal gennemgå en markant om-lægning.Den danske naturgasforsyning er i dag baseret på leverancer fra den danske del af Nordsøen. I løbet afen årrække forventes Danmark imidlertid at få behov for import af naturgas i takt med, at felterne iNordsøen ikke kan levere tilstrækkelige mængder til det danske marked. Danmark vil derfor i en perio-de have behov for import af naturgas, indtil vi bliver uafhængige af fossile brændsler.Danmark har bl.a. mulighed for gasforsyninger fra Norge enten ved etablering af en direkte rørforbin-delse fra Norge eller via Tyskland. LNG er ligeledes en mulighed leveret fra udenlandske LNG-terminaler og transporteret til Danmark via eksisterende transmissionsnet.Jeg er ikke bekendt med, at der er planer om etablering af en LNG-terminal i Danmark.For at kunne sammenligne CO2-udledning ved anvendelse af henholdsvis LNG og rørbunden naturgas iDanmark bør både energi til transport og til produktion af LNG indgå. Konvertering af naturgas til LNG(flydende form) er energikrævende. Indregnes energiforbruget til produktion af LNG skønnes det, at an-vendelse af LNG vil give anledning til en forøgelse af CO2-udledningen med en faktor 3-4 i forhold til le-vering af rørbunden europæisk naturgas.
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Side 2/2
Det skal understreges, at ovenstående er baseret på generelle antagelser, hvorfor der er stor usikkerhedknyttet til besvarelsen af spørgsmålet.Med venlig hilsen
Connie Hedegaard