Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
14. september 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. august 2009 stillet mig følgende spørgsmål 132 alm. del, som jeghermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål 132:
"Ministeren bedes redegøre for, hvordan hun vil sikre, at Danmark bliver uafhængigt af import af olie oggas, når vi i 2018-2020 ikke længere er selvforsynende med disse produkter?"Svar:
Energistyrelsen skønner i årsrapporten, "Danmarks olie- og gasproduktion 08", at Danmark vil kunnefortsætte med at være selvforsynende med olie til og med 2018 og gas til og med 2020, såfremt der kunmedregnes olie og gas, der kan indvindes fra kendte felter og fund med nuværende produktionsmetoder.Selvforsyningen kan strækkes til og med 2029, såfremt de såkaldte teknologi- og efterforskningsbidragmedregnes. Teknologibidraget er et skøn over olie- og gasproduktion, der vil kunne indvindes fra kendtefelter ved brug af teknologi, der i dag enten ikke er kendt eller udviklet til praktisk anvendelse, mens ef-terforskningsbidraget er et skøn over produktion fra endnu ikke påviste fund. Det skal understreges, atskøn over teknologi- og efterforskningsbidragets størrelse er behæftet med stor usikkerhed.Perioden med selvforsyning skal naturligvis anvendes bedst muligt til på en lang række områder at er-statte olie og gas med vedvarende energikilder og energibesparelser. Både energibesparelser og over-gang til mere vedvarende energi medvirker til at nedbringe afhængigheden af olie og gas.Regeringen er i fuld gang med at udarbejde en handlingsplan for vedvarende energi, der skal vise, hvor-dan Danmark når 30 procent vedvarende energi i 2020, samt med et udredningsarbejde om en strategifor den langsigtede forsyningssikkerhed. Desuden har regeringen nedsat en Klimakommission, der skalgive et bud på, hvordan og hvornår regeringens langsigtede vision om helt at frigøre Danmark fra fossilebrændsler kan virkeliggøres i praksis. Klimakommissionen afleverer sin rapport næste år. Regeringen vilmed udgangspunkt i Klimakommissionens arbejde komme med et konkret oplæg til, hvordan Danmarkskal være uafhængigt af fossile brændstoffer.Med energiaftalen fra februar 2008 er der sat en række initiativer i gang på det korte sigt. Aftalen harnetop til formål at nedbringe afhængigheden af fossile brændsler. Der er tale om en vifte af konkrete ini-tiativer vedrører energibesparelser, vedvarende energi og energiafgifter frem til 2011. Eksempelvis enøgning af de årlige energibesparelser til 1,5 pct. af endeligt energiforbrug, forbedret elpris til biogas og
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Side 2/2
biomasse, biobrændstof til transport og forlængelse af afgiftsfritagelsen for elbiler.Jeg mener derfor ikke, det er tiden lige nu til at give detaljerede svar på, hvordan vi afvikler afhængig-heden af import af fossile brændsler.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard